Avgolemono fokhagymával tálalva friss petrezselyemmel

Avgolemono fokhagymával

Az avgolemono egy tradicionális görög leves, amely tojásos alapú és citrommal ízesített. A leves az ókori görög konyhából származik, és az idők során számos változáson ment keresztül. Az avgolemono alapja a tojás és a citrom, amelyek egy krémes, savanykás levest eredményeznek. Az étel gyakran húsokkal és rizses változatokkal készül, és egy igazi comfort food a görög konyhában. A fokhagymás változat különleges aromát ad, ami még gazdagabbá teszi a levest. Technikai tipp: A tojásos keveréket mindig fokozatosan keverd a leveshez, hogy ne csomósodjon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Csirkehús (főzve)
2 db Tojás
1 db Citrom
3 gerezd Fokhagyma
1 l Víz
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
100 g Rizs
1 ek. Olívaolaj
1 csokor Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a csirkehúst, majd vágd kisebb darabokra. Tedd félre.

    A csirkehús ízét fokozhatod, ha a főzéshez zöldségeket (pl. sárgarépát, zellert) is adsz.

    2

    A fokhagymát hámozd meg, és finomra aprítsd.

    A fokhagymát érdemes kicsit megdörzsölni a késsel, hogy még intenzívebb íze legyen.

    3

    Tedd a vizet egy nagy lábasba, add hozzá a sót, a borsot, és forrald fel. Miután felforrt, add hozzá a rizst, és főzd meg 10-15 percig.

    A rizs ne legyen túl puha, hogy jól elálljon a levesben.

    4

    Közben a tojásokat verd fel, majd keverd hozzá a frissen facsart citrom levét.

    A citromlé frissességet és savasságot ad az ételnek, és segít az ízek kiegyensúlyozásában.

    5

    Miután a rizs megfőtt, fokozatosan keverd a tojásos-citromos keveréket a leveshez, miközben folyamatosan kevered a levest, hogy elkerüld a tojás megfőzését.

    A tojásos-citromos keveréket óvatosan, kis adagokban add hozzá, hogy ne csomósodjon össze.

    6

    Tedd vissza a csirkehúst a levesbe, és hagyd, hogy az ízek összeérjenek, főzd még 5-10 percig.

    Ha szeretnéd, a leves tetejére egy kis extra citromlevet vagy friss petrezselymet is szórhatsz.

    7

    Tálald a levest melegen, friss petrezselyemmel díszítve.

    A petrezselyem frissessége és enyhe íze remekül passzol a leves gazdag textúrájához.