Avial zöldséges curry korianderrel megszórva, rusztikus tálban tálalva

Avial korianderrel

Az avial a dél-indiai Kerala állam egyik legismertebb vegetáriánus étele, amelyet hagyományosan különféle zöldségekből, friss kókuszból, joghurtból és enyhe fűszerekből készítenek. Az étel különlegessége, hogy nem csípős, hanem inkább friss, savanykás és krémes, amit a kókusz-joghurt kombináció tesz egyedivé. Történetileg a maradék zöldségek felhasználására szolgált, így tökéletes példája a tudatos, pazarlásmentes főzésnek. A koriander hozzáadása egy modern csavar, ami frissességet és élénk színt kölcsönöz a kész fogásnak. Technikai tanács: a joghurtot sose add forrón az ételhez – mindig csak a főzési folyamat vége felé keverd bele, hogy ne csapódjon ki. Az avial kiválóan illik rizshez, chapatihoz, vagy akár magában is élvezhető könnyű, tápláló ételként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Sárgarépa
100 g Zöldbab
2 db Burgonya
1 db Cukkini
100 g Kókuszreszelék
2 db Zöld csilipaprika
1 tk. Köménymag
100 g Joghurt (natúr)
1 tk. Mustármag
2 ek. Kókuszolaj
1 ek. Friss koriander
1 tk.
200 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk egyforma, hasáb alakú darabokra. Egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, majd főzzük benne a zöldségeket 10–12 percig, míg félig megpuhulnak.

    Ne főzd túl a zöldségeket – fontos, hogy még enyhén roppanósak maradjanak a végén.

    2

    Közben készítsük el a pasztát: turmixoljuk össze a kókuszreszeléket, csilit, köményt és kevés vizet, hogy sűrű masszát kapjunk.

    Ha nincs friss kókusz, használj langyos vízbe áztatott szárított kókuszt a krémes állagért.

    3

    Amikor a zöldségek félig megpuhultak, adjuk hozzá a kókuszos pasztát, keverjük el, majd főzzük további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A kókuszos keveréket kis adagokban add hozzá, hogy jól eloszoljon a zöldségek között.

    4

    Vegyük le a tűzről, és amikor kissé lehűlt, keverjük bele a joghurtot. Keverjük óvatosan, nehogy kicsapódjon.

    A joghurtot mindig langyos ételbe add, hogy ne darabolódjon szét hirtelen hőhatásra.

    5

    Egy kis serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, adjuk hozzá a mustármagot, és mikor pattogni kezd, öntsük a curry tetejére. Szórjuk meg friss korianderrel, és tálaljuk melegen.

    A fűszeres olaj (tadka) hozzáadása a végén adja meg a jellegzetes avial aromát.