Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a fánk könnyebb és levegősebb legyen.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen forró, csak meleg, különben az élesztő nem fog megfelelően működni.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
Használj konyhai robotgépet a dagasztáshoz, ha van. Ha kézzel dagasztod, lisztezd be a kezed és a munkalapot, hogy ne ragadjon a tészta.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon, és ott kelesztheted a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A kiszaggatott fánkokat sütés előtt hagyd pihenni 10-15 percig, hogy még keljenek egy kicsit.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a fánkok leragadjanak a tálcára.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérsékletét étolaj hőmérővel a legkönnyebb ellenőrizni. Ha nincs, egy kis darab tésztával is tesztelheted.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket avokádós-mézes töltelékkel.
Ha nincs habzsákod, egy erős zacskó sarkát is levághatod.
A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.
A porcukrot szitálva egyenletesebben oszlik el a fánkok tetején.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.