Avocado Doughnut frissen tálalva

Avocado Doughnut

Az Avocado Doughnut egy különleges és modern desszert, amely az avokádó lágy, krémes állagát ötvözi a klasszikus fánk édes, puha tésztájával. Az avokádó Mexikó és Közép-Amerika egyik legnépszerűbb gyümölcse, amely nemcsak sós, hanem édes ételekben is kiválóan használható. Ebben a fánkban az érett avokádó mézzel és limehéjjal keverve kerül a töltelékbe, így egy friss, lágy és egyedi ízélményt nyújt. Tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy desszertként egy csésze kávé vagy tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
100 g Érett avokádó (pürésítve)
30 g Méz
1 tk. Limehéj (reszelve)
100 g Porcukor
0.5 tk. Fahéj
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a fánk könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen forró, csak meleg, különben az élesztő nem fog megfelelően működni.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    Használj konyhai robotgépet a dagasztáshoz, ha van. Ha kézzel dagasztod, lisztezd be a kezed és a munkalapot, hogy ne ragadjon a tészta.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon, és ott kelesztheted a tésztát.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A kiszaggatott fánkokat sütés előtt hagyd pihenni 10-15 percig, hogy még keljenek egy kicsit.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a fánkok leragadjanak a tálcára.

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérsékletét étolaj hőmérővel a legkönnyebb ellenőrizni. Ha nincs, egy kis darab tésztával is tesztelheted.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket avokádós-mézes töltelékkel.

    Ha nincs habzsákod, egy erős zacskó sarkát is levághatod.

    10

    A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.

    A porcukrot szitálva egyenletesebben oszlik el a fánkok tetején.