Awama közel-keleti mézes fánk tálalva

Awama

Az Awama egy tradicionális közel-keleti édesség, amelyet gyakran ünnepi alkalmakra vagy családi összejövetelekre készítenek. A lokmához hasonló fánkgolyók kívül ropogósak, belül pedig puhák, és egy édes mézes vagy cukorszirupba forgatva kínálják őket. Eredetileg az arab világban terjedt el, de mára a Balkántól kezdve a török konyhán át sok helyen kedvelt édességként fogyasztják. Az egyszerű alapanyagokból készült fánk ízvilágát a méz vagy a fűszeres szirup tökéletesíti, amelyet gyakran fahéjjal vagy rózsavízzel is gazdagítanak. Ha egy könnyen elkészíthető, mégis különleges desszertet keresel, az Awama tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
25 g Kukoricakeményítő
5 g Száraz élesztő
15 g Cukor
2 g
200 ml Langyos víz
500 ml Növényi olaj
200 ml Méz vagy cukorszirup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a cukrot és a sót. Egy külön kis tálban keverd el a száraz élesztőt langyos vízzel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.

    A kukoricakeményítő segít abban, hogy az awama könnyebb és ropogósabb legyen. Fontos, hogy a víz langyos legyen, mert a túl forró víz elpusztítja az élesztőt.

    2

    Öntsd az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd össze, amíg lágy, kissé ragacsos tésztát kapsz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy megfelelő állagot érj el.

    A tészta legyen inkább lágy, mint kemény, mert a kemény tészta száraz awamákat eredményez.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hőmérséklet 25-30°C. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra, majd kikapcsolhatod, és betolhatod a tésztát kelni.

    4

    Egy nagy serpenyőben vagy lábosban hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert az awama kívül gyorsan megsül, belül pedig nyers marad. Ha túl hideg az olaj, az awama túl sok olajat szív magába.

    5

    Vizes vagy olajos kézzel csippents le egy kisebb darab tésztát, formázz belőle kis golyókat, és óvatosan engedd az olajba.

    A vizes vagy olajos kéz megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon a kezedre.

    6

    Süsd az awama golyókat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.

    A folyamatos forgatás biztosítja, hogy az awama minden oldala egyenletesen megsüljön.

    7

    A megsült awamákat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen forgasd meg mézben vagy cukorszirupban.

    A méz vagy a cukorszirup melegen jobban tapad az awamára.