Babos rizs tálalva

Babos rizs

A babos rizs egy klasszikus mexikói és karibi egytálétel, amelyet évszázadok óta készítenek a helyi konyhákban. A fekete bab és a rizs kombinációja nemcsak laktató, hanem tápláló is, hiszen rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz. Képzeld el, ahogy a pirított hagyma és fokhagyma illata keveredik a paradicsomos-fűszeres rizs gőzével, miközben a fekete bab gazdag ízvilága kiegészíti az étel textúráját. Tökéletes választás egy gyors, de kiadós ebédhez vagy vacsorához, és számos variációban elkészíthető.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
200 g Fekete bab (főtt vagy konzerv)
600 ml Víz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
50 g Paradicsompüré
20 ml Olívaolaj
0.5 tk. Fekete bors
1 tk.
0.5 tk. Kömény
10 g Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, hogy eltávolítsd róla a felesleges keményítőt. Ez segít abban, hogy a rizs pergősebb legyen.

    Addig mosd a rizst, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát. A petrezselymet vágd finomra.

    A hagymát és a fokhagymát minél apróbbra vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    3

    Egy közepes méretű serpenyőben hevíts fel olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd üvegesre 3-4 perc alatt.

    Ne pirítsd barnára a hagymát, mert keserű lesz.

    4

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, hogy kiengedje az aromáját.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megég és keserű lesz.

    5

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, és keverd el jól, majd főzd 2 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsompüré mélyebb ízt ad a rizsnek.

    6

    Tedd a serpenyőbe a rizst, és pirítsd át 1-2 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ez a lépés segít, hogy a rizs pergősebb legyen, és jobban felszívja az ízeket.

    7

    Öntsd hozzá a vizet, add hozzá a sót, fekete borsot és köményt. Keverd meg egyszer, majd fedd le a lábost, és főzd alacsony lángon kb. 15 percig.

    A víz mennyisége függ a rizs fajtájától. Általában 1 rész rizshez 2 rész víz szükséges. Ne keverd a rizst főzés közben, mert összetörhet.

    8

    Amikor a rizs már majdnem megpuhult, add hozzá a főtt fekete babot, és keverd össze. Főzd további 5 percig, hogy a bab is jól átmelegedjen.

    Használhatsz konzerv babot is, de a frissen főtt bab íze sokkal jobb.

    9

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 10 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés segít, hogy a rizs felszívja a maradék vizet, és pergősebb legyen.

    10

    Szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald melegen.

    A petrezselyem helyett koriandert is használhatsz, ha jobban szereted.