Baconös brokkolikrémleves tálalva

Baconös brokkolikrémleves

A brokkolikrémleves az egyik legismertebb zöldségalapú krémleves, amely a 20. század második felében vált népszerűvé világszerte. Az alaprecept selymes állaga és friss íze miatt kedvelt, azonban a bacon hozzáadásával új dimenzióval gazdagodik: sós, ropogós textúra és intenzív ízkontraszt kerül a tányérba. A bacon nemcsak feltétként szolgál, hanem szaftos karakterével egyensúlyozza a brokkoli könnyed, zöld ízét. A burgonya természetes sűrítőként működik, míg a tejszín selymesít és harmonizál. A kész leves gazdag, mégis könnyen emészthető, különösen jól esik hidegebb napokon. Ahogy a bacon ropog a serpenyőben és a brokkoli gőzölög a levesben, a konyhát betölti az otthonos illat. Ez a leves ideális előételként vagy könnyű főételként is, ha friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalod. Ha extra krémességre vágysz, adhatod hozzá reszelt sajttal is a végén.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
940 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
400 g Brokkoli
150 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
100 g Bacon
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A brokkolit szedd rózsáira, a burgonyát és hagymát hámozd meg és vágd kisebb darabokra. Tipp: használhatsz fagyasztott brokkolit is, ha nincs friss, de engedd fel főzés előtt.

    A brokkoli torzsáját is felhasználhatod a leveshez, csak vágd apróra és főzd a rózsákkal együtt.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd fel a vajat, majd párold meg rajta az apróra vágott vöröshagymát 3-4 percig, amíg üveges nem lesz.

    A vaj helyett használhatod a bacon kisült zsírját is a hagymához, így még intenzívebb lesz a bacon íze.

    3

    Add hozzá a burgonyát és brokkolit, kevergetve pirítsd 5 percig, hogy kicsit karamellizálódjanak, így intenzívebb lesz az ízük.

    Ne hagyd oda a zöldségeket, mert könnyen leéghetnek.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad.

    5

    Közben a bacont vágd csíkokra, és egy száraz serpenyőben süsd ropogósra. Tedd félre a tálaláshoz.

    A bacont akkor vedd ki a serpenyőből, amikor már szép piros és ropogós, de még nem égett meg.

    6

    Turmixold le a levest botmixerrel teljesen simára. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet.

    A botmixerrel óvatosan dolgozz, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves.

    7

    Keverd bele a tejszínt, sózd, borsozd, és főzd még 2-3 percig alacsony lángon. Ne forrald túl, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha laktózmentes verziót szeretnél.

    8

    Tálald forrón, a tetejére szórd a ropogós bacont. Ízlés szerint cseppenthetsz rá egy kevés tejszínt is a díszítéshez.

    A leves tetejére reszelt sajtot is szórhatsz, például cheddar vagy parmezán.