Bagna cauda nyers zöldségekkel, friss zöldségek és gazdag szósz

Bagna cauda nyers zöldségekkel

A bagna cauda egy tradicionális piemonti étel, amelyet friss zöldségekkel fogyasztanak. Eredetileg egy mártogatós volt, amelyet hideg téli estéken tálaltak, és az étkezések központi eleme lett. A fokhagyma és anchovy kombinációja adja az étel különleges, intenzív ízét, míg a sós vaj gazdag textúrát ad a szósznak. Történeti háttér: A bagna cauda származása a 16. századra nyúlik vissza, és azóta a piemonti konyha egyik legismertebb ételévé vált.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
10 gerezd Fokhagyma
1 db Ancho chili paprika
150 ml Olívaolaj
100 g Sós vaj
10 db Anchovik
300 g Friss zöldségek (pl. sárgarépa, zeller, uborka, paprika)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát hámozd meg, és vágd apróra. Az anchovikat is aprítsd fel, hogy könnyen el tudjanak olvadni az olajban.

    A fokhagyma aprításakor ügyelj arra, hogy ne legyenek nagy darabok, hogy a szósz sima legyen.

    2

    A chili paprikát is vágd fel apróra, ha pedig erősebb ízre vágysz, akkor a magját is belekeverheted.

    Ha nem szereted a nagyon csípős ízeket, akkor a chili magját érdemes eltávolítani, mert így enyhébb lesz.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát, az anchovikat és a chili paprikát. Párold őket alacsony lángon, amíg az anchovik teljesen elolvad.

    Ne hagyd, hogy a fokhagyma megégjen, mert az keserű ízt adhat a szósznak.

    4

    Add hozzá a sós vajat, és keverd folyamatosan, amíg a vaj teljesen fel nem olvad és a szósz sűrűsödni kezd.

    A vaj segít, hogy a bagna cauda gazdag és krémes állagú legyen, tehát figyelj rá, hogy ne maradjon benne vajdarab.

    5

    Amikor a szósz kész, tedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Közben készítsd elő a zöldségeket: hámozd meg a sárgarépát és a zellert, majd vágd őket vékony szeletekre, az uborkát és a paprikát pedig csíkokra.

    A zöldségeket tálalás előtt frissen vágd, hogy megőrizzék ropogós állagukat.

    6

    Tálald a bagna caudát a nyers zöldségekkel, és a szószba mártogatva fogyaszd el.

    A bagna cauda legjobb frissen tálalva, és mivel meleg, a zöldségek ízét is kiemeli.