A fokhagymát hámozd meg, és vágd apróra. Az anchovikat is aprítsd fel, hogy könnyen el tudjanak olvadni az olajban.
A fokhagyma aprításakor ügyelj arra, hogy ne legyenek nagy darabok, hogy a szósz sima legyen.
A chili paprikát is vágd fel apróra, ha pedig erősebb ízre vágysz, akkor a magját is belekeverheted.
Ha nem szereted a nagyon csípős ízeket, akkor a chili magját érdemes eltávolítani, mert így enyhébb lesz.
Egy serpenyőben hevítsd az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát, az anchovikat és a chili paprikát. Párold őket alacsony lángon, amíg az anchovik teljesen elolvad.
Ne hagyd, hogy a fokhagyma megégjen, mert az keserű ízt adhat a szósznak.
Add hozzá a sós vajat, és keverd folyamatosan, amíg a vaj teljesen fel nem olvad és a szósz sűrűsödni kezd.
A vaj segít, hogy a bagna cauda gazdag és krémes állagú legyen, tehát figyelj rá, hogy ne maradjon benne vajdarab.
Amikor a szósz kész, tedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Közben készítsd elő a zöldségeket: hámozd meg a sárgarépát és a zellert, majd vágd őket vékony szeletekre, az uborkát és a paprikát pedig csíkokra.
A zöldségeket tálalás előtt frissen vágd, hogy megőrizzék ropogós állagukat.
Tálald a bagna caudát a nyers zöldségekkel, és a szószba mártogatva fogyaszd el.
A bagna cauda legjobb frissen tálalva, és mivel meleg, a zöldségek ízét is kiemeli.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.