Bajra dosa, friss korianderrel és chutneyval tálalva

Bajra dosa

A Bajra dosa egy klasszikus indiai étel, amely a Bajra lisztből készül, egy gluténmentes alternatívával a hagyományos dosa tésztához. Az étel délnyugat-Indiában származik, és már évszázadok óta fontos része a reggeli étkezéseknek. Az egészséges Bajra liszt gazdag ásványi anyagokban és rostokban, míg a friss koriander és a zöld chili friss, fűszeres ízt ad a tésztának. Ez az étel ideális választás azok számára, akik egészséges, laktató ételt keresnek, amely mégis könnyen elkészíthető.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Bajra liszt
100 g Rizsliszt
150 g Joghurt
250 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj
1 db Hagyma
1 db Zöld chili
1 ek. Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A bajra lisztet, rizslisztet és a sót egy tálban keverd össze. Fokozatosan adj hozzá vizet, hogy sűrű, sima tésztát kapj. Add hozzá a joghurtot, és jól keverd el.

    A tészta akkor jó, ha lágy, de nem túl híg. Ha szükséges, még adj hozzá egy kis vizet, hogy a kívánt állagot elérd.

    2

    A hagymát és a zöld chilit apróra vágd fel. Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olajat, és pirítsd meg rajta a hagymát és a zöld chilit, amíg a hagyma üveges nem lesz.

    A zöld chili mennyiségét a saját ízlésedhez igazíthatod – ha nem szeretnéd túl csípősre, csökkentsd a mennyiségét.

    3

    Add hozzá a zöld chilis hagymát a tésztához, majd jól keverd össze.

    A pirított hagyma és chili különleges ízt ad a dosa tésztájának, amely kiemeli az étel egyediségét.

    4

    A maradék olajjal kenj meg egy serpenyőt, és hevítsd fel. Önts bele egy merőkanál tésztát, és egyenletesen oszlasd el, hogy egy vékony palacsintaszerű réteget képezz.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a dosa szépen megsüljön anélkül, hogy beleragadjon.

    5

    Süsd a dosa egyik oldalát 2-3 percig, majd fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is, amíg aranybarnára nem sül.

    Ne próbáld meg túl korán megfordítani a dosát – várj, amíg a szélek szépen elváljanak a serpenyőtől, hogy könnyen megfordítható legyen.

    6

    Tálald melegen, friss korianderrel megszórva, és kínáld chutneyval vagy sambaral.

    A friss koriander kiemeli az ízeket és frissességet ad a kész ételnek.