Balushahi indiai édesség tålalva

Balushahi

A Balushahi egy hagyomĂĄnyos indiai Ă©dessĂ©g, amelyet gyakran ĂŒnnepi alkalmakra kĂ©szĂ­tenek. Ez a kĂŒlönleges sĂŒtemĂ©ny az indiai konyha egyik legismertebb desszertje, amely kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl pedig puha Ă©s omlĂłs. A ghĂ­vel Ă©s joghurttal kĂ©szĂŒlt tĂ©szta olajban sĂŒl aranybarnĂĄra, majd cukorszirupban fĂŒrdetik, hogy elĂ©rje jellegzetes Ă©des Ă­zĂ©t. IndiĂĄban, PakisztĂĄnban Ă©s NepĂĄlban egyarĂĄnt nĂ©pszerƱ, Ă©s az Ă©des Ă©telek kedvelƑi szĂĄmĂĄra igazi csemege. Ha otthon kĂ©szĂ­ted el, autentikus Ă­zeket varĂĄzsolhatsz az asztalra!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 250 g BĂșzaliszt
⭕ 50 g Ghí (tisztított vaj)
⭕ 50 g Joghurt
⭕ 5 g SĂŒtƑpor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 50 ml Víz
⭕ 500 ml NövĂ©nyi olaj (sĂŒtĂ©shez)
⭕ 200 g Cukor
⭕ 100 ml Víz (cukorsziruphoz)
⭕ 2 g Kardamompor
⭕ 20 g Mandula vagy pisztĂĄcia (dĂ­szĂ­tĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, sĂŒtƑport Ă©s sĂłt. Add hozzĂĄ a ghĂ­t Ă©s a joghurtot, majd kĂ©zzel morzsĂĄs ĂĄllagĂșra dolgozd össze.

    A ghĂ­ helyett hasznĂĄlhatsz olvasztott vajat is. A joghurt legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ.

    2

    Lassan adagold hozzĂĄ a vizet, Ă©s gyĂșrd össze egy lĂĄgy, nem ragacsos tĂ©sztĂĄvĂĄ. Ne dolgozd tĂșl sokĂĄig, hogy a balushahi belĂŒl omlĂłs maradjon.

    A tĂ©sztĂĄt ne gyĂșrd tĂșl, mert akkor kemĂ©ny lesz a balushahi. Csak addig gyĂșrd, amĂ­g összeĂĄll.

    3

    Takard le a tésztåt egy konyharuhåval, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés segít a tésztånak ellazulni, és könnyebb lesz vele dolgozni.

    4

    PihentetĂ©s utĂĄn oszd a tĂ©sztĂĄt kisebb egyenlƑ darabokra, majd formĂĄzz belƑlĂŒk golyĂłkat. Finoman lapĂ­tsd le Ƒket, Ă©s közĂ©pen kĂ©szĂ­ts egy kis mĂ©lyedĂ©st.

    A mĂ©lyedĂ©s segĂ­t a balushahinak egyenletesen ĂĄtsĂŒlni.

    5

    Egy mĂ©ly serpenyƑben közepes lĂĄngon melegĂ­tsd fel az olajat. Lassan sĂŒsd a balushahikat, amĂ­g aranybarnĂĄk Ă©s ropogĂłsak nem lesznek, majd papĂ­rtörlƑre szedd ki Ƒket.

    Fontos, hogy az olaj ne legyen tĂșl forrĂł, mert akkor a balushahik kĂ­vĂŒl megĂ©gnek, belĂŒl pedig nyersek maradnak. Lassan sĂŒsd Ƒket, hogy egyenletesen ĂĄtsĂŒljenek.

    6

    Egy mĂĄsik edĂ©nyben kĂ©szĂ­ts cukorszirupot: forrald össze a cukrot Ă©s a vizet, amĂ­g kissĂ© sƱrƱ ĂĄllagĂș lesz, majd keverd hozzĂĄ a kardamomport.

    A cukorszirup akkor jó, ha a kanålról lassan csöpög le. A kardamom helyett hasznålhatsz rózsavizet is.

    7

    A kisĂŒlt balushahikat ĂĄztasd a cukorszirupba 1-2 percre, hogy jĂłl beszĂ­vjĂĄk az Ă©des Ă­zt, majd szedd ki Ƒket Ă©s hagyd hƱlni.

    A balushahik legyenek melegek, a szirup pedig langyos, amikor ĂĄztatod Ƒket, Ă­gy jobban beszĂ­vjĂĄk az Ă©des Ă­zt.

    8

    Díszítsd aprított mandulåval vagy pisztåciåval, majd tålald frissen vagy tårold légmentesen zårható edényben.

    A mandulåt és a pisztåciåt enyhén meg is piríthatod, hogy intenzívebb ízt kapj.