Balushahi indiai édesség tálalva

Balushahi

A Balushahi egy hagyományos indiai édesség, amelyet gyakran ünnepi alkalmakra készítenek. Ez a különleges sütemény az indiai konyha egyik legismertebb desszertje, amely kívül ropogós, belül pedig puha és omlós. A ghível és joghurttal készült tészta olajban sül aranybarnára, majd cukorszirupban fürdetik, hogy elérje jellegzetes édes ízét. Indiában, Pakisztánban és Nepálban egyaránt népszerű, és az édes ételek kedvelői számára igazi csemege. Ha otthon készíted el, autentikus ízeket varázsolhatsz az asztalra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Búzaliszt
50 g Ghí (tisztított vaj)
50 g Joghurt
5 g Sütőpor
1 csipet
50 ml Víz
500 ml Növényi olaj (sütéshez)
200 g Cukor
100 ml Víz (cukorsziruphoz)
2 g Kardamompor
20 g Mandula vagy pisztácia (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és sót. Add hozzá a ghít és a joghurtot, majd kézzel morzsás állagúra dolgozd össze.

    A ghí helyett használhatsz olvasztott vajat is. A joghurt legyen szobahőmérsékletű.

    2

    Lassan adagold hozzá a vizet, és gyúrd össze egy lágy, nem ragacsos tésztává. Ne dolgozd túl sokáig, hogy a balushahi belül omlós maradjon.

    A tésztát ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz a balushahi. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    3

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés segít a tésztának ellazulni, és könnyebb lesz vele dolgozni.

    4

    Pihentetés után oszd a tésztát kisebb egyenlő darabokra, majd formázz belőlük golyókat. Finoman lapítsd le őket, és középen készíts egy kis mélyedést.

    A mélyedés segít a balushahinak egyenletesen átsülni.

    5

    Egy mély serpenyőben közepes lángon melegítsd fel az olajat. Lassan süsd a balushahikat, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek, majd papírtörlőre szedd ki őket.

    Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a balushahik kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Lassan süsd őket, hogy egyenletesen átsüljenek.

    6

    Egy másik edényben készíts cukorszirupot: forrald össze a cukrot és a vizet, amíg kissé sűrű állagú lesz, majd keverd hozzá a kardamomport.

    A cukorszirup akkor jó, ha a kanálról lassan csöpög le. A kardamom helyett használhatsz rózsavizet is.

    7

    A kisült balushahikat áztasd a cukorszirupba 1-2 percre, hogy jól beszívják az édes ízt, majd szedd ki őket és hagyd hűlni.

    A balushahik legyenek melegek, a szirup pedig langyos, amikor áztatod őket, így jobban beszívják az édes ízt.

    8

    Díszítsd aprított mandulával vagy pisztáciával, majd tálald frissen vagy tárold légmentesen zárható edényben.

    A mandulát és a pisztáciát enyhén meg is piríthatod, hogy intenzívebb ízt kapj.