Banános-diós kuglóf tálalva

Banános-diós kuglóf

A banános-diós kuglóf egy különleges és ízletes sütemény, amely a magyar konyha hagyományait ötvözi az egzotikus banánnal. A dió ropogós textúrája és a banán természetes édessége tökéletes harmóniát alkot ebben a könnyen elkészíthető desszertben. Ez a kuglóf ideális választás családi összejövetelekre vagy egy finom délutáni teázáshoz. Garantáltan mindenkit lenyűgöz az íze és a textúrája.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
330 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
2 db Érett banán
200 g Liszt
100 g Darált dió
150 g Kristálycukor
3 db Tojás
100 g Vaj
100 ml Tej
1 cs. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet Csipet só

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazd ki a kuglófformát, majd szórd meg liszttel.

    A forma alapos kivajazása és lisztezése megakadályozza, hogy a kuglóf leragadjon. Használhatsz sütőpapírt is az aljára.

    2

    Egy nagy keverőtálban pépesítsd a banánokat egy villával, amíg sima állagú lesz.

    Minél érettebb a banán, annál édesebb és ízletesebb lesz a kuglóf. Ha van időd, turmixgéppel is pépesítheted a banánt a tökéletesen sima állagért.

    3

    Add hozzá a cukrot, a tojásokat és a vaníliás cukrot a banánpüréhez, majd keverd simára.

    A tojásokat érdemes egyenként hozzáadni, és mindegyik után alaposan elkeverni, hogy a tészta szép, homogén legyen.

    4

    Olvaszd fel a vajat, és keverd a banános keverékhez, majd add hozzá a tejet is.

    A vajat ne forrósítsd túl, csak olvaszd fel. A langyos vaj jobban elkeveredik a többi hozzávalóval.

    5

    Keverd össze a lisztet, a darált diót, a sütőport és egy csipet sót, majd fokozatosan adagold a nedves hozzávalókhoz. Keverd homogénre a tésztát.

    A száraz és nedves hozzávalókat óvatosan, de alaposan keverd össze, hogy ne maradjanak lisztcsomók a tésztában. Ne keverd túl, mert a kuglóf kemény lehet!

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és egyengesd el a tetejét.

    Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz még plusz diót vagy csokidarabokat.

    7

    Süsd a kuglófot 35-40 percig, vagy amíg tűpróbával ellenőrizve a tészta nem ragad a tűre.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a kuglófot. Ha a teteje nagyon barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hagyd a kuglófot 10 percig hűlni a formában, majd fordítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel.