Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutáshoz ideális a 30-35°C-os hőmérséklet.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a tészta egyenletesen ízesített lesz.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a banánt, amit előzőleg pépesítettünk. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A banán édessége és nedvességtartalma befolyásolja a tészta állagát. Ha túl lágy a tészta, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, vagy egy langyos radiátor közelében. A tésztát takarjuk le konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát érdemes előzőleg rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen. A mandulát durvára vágjuk, hogy jobban érezhető legyen a tésztában.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
A pihentetés segít a tésztának, hogy megtartsa a formáját sütés közben.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a stollen teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent hűvös helyen tároljuk, így tovább friss marad. A porcukorral való megszórást közvetlenül tálalás előtt végezzük el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.