Bannock skót Selkirk módra, frissen szeletelve és mazsolával díszítve

Bannock skót Selkirk módra

A Bannock egy hagyományos skót kenyér, amely az egyes skót régiókban különböző módon készül. A Selkirk városából származó változatot a mazsola és a puha tészta jellemzi, és gyakran fogyasztják reggelire vagy uzsonnára. Az alap recept szerint a bannockot sütőben készítik, de régen tűzön is megsütötték. A Selkirk módra készült bannock egy klasszikus, édes kenyér, amely a családi összejöveteleken és a tea mellé is elmaradhatatlan finomság.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
2 tk. Sütőpor
0.5 tk.
1 ek. Cukor
50 g Vaj
150 ml Tej
1 db Tojás
50 g Mazsola

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, sütőport, sót és cukrot egy nagy tálban keverd össze.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Add hozzá a hideg vajat, és morzsolj össze mindent a kezedben, hogy a vaj apró darabokra essen, mint a homok.

    Használhatsz egy tésztavágót is, ha nem szeretnéd a kezedet használni a vaj morzsolásához.

    3

    Add hozzá a tojást és a tejet, és jól keverd össze, hogy tészta állagú legyen.

    Ne keverd túl a tésztát, mert akkor a bannock nem lesz puha, hanem keményebbé válik.

    4

    A mazsolát keverd a tésztába, majd egy enyhén lisztezett felületen formázz egy kis kerek kenyérformát a tésztából.

    Ha nem szereted a mazsolát, akkor más szárított gyümölcsöket is használhatsz, mint például aszalt áfonya.

    5

    Helyezd a formát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

    Ha szeretnéd, a tészta tetejét megkenheted egy kis tejjel, hogy szép fényes legyen.

    6

    A kész bannockot hagyd hűlni, majd szeleteld fel és tálald.

    A bannock frissen a legfinomabb, de másnap is nagyszerű, ha egy kicsit megpirítod.