A Baracklekvár egy igazi nyári csemege, amely a friss, napérlelte barackok ízét zárja magába egy üvegbe. Az étel története évszázadokra nyúlik vissza, és a hagyományos magyar háztartásokban a baracklekvár készítése szinte egy egész családi esemény volt. Az érett barackokból készített lekvár gazdag, édes íze és mély sárga színe az igazi nyár ízét idézi.
A baracklekvár titka a gyümölcsök és a cukor arányában rejlik. Az ételhez friss, édes barackokat használnak, amelyeket lassan főznek, hogy az ízek teljesen összeérjenek. A baracklekvár nemcsak finom, hanem rendkívül sokoldalú is, hiszen felhasználhatjuk süteményekhez, pitékhez, vagy akár palacsintákhoz is. Az étel elkészítése egy különleges családi élményt ad, és a friss barackok természetes édessége mindenkit elvarázsol.
A barackokat mosd meg, magozd ki, majd vágd fel kisebb darabokra.
Érett, de nem túlérett barackokat használj a legjobb íz eléréséhez.
Egy nagy lábasba tedd a barackot, add hozzá a cukrot és a citromlevet, majd közepes lángon kezd el főzni.
A citromlé segít megőrizni a barack színét és savanykás ízt ad a lekvárnak. Használhatsz befőzőcukrot is, ami pektint tartalmaz, így hamarabb besűrűsödik a lekvár.
Főzd a lekvárt folyamatosan kevergetve, amíg a barackok teljesen szétfőnek és a lekvár besűrűsödik, kb. 30-40 percig.
A lekvárt folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja. A sűrűséget csepppróbával ellenőrizheted: cseppents egy keveset egy hideg tányérra, és ha nem folyik szét, akkor kész van.
Amikor elérte a kívánt állagot, töltsd a forró lekvárt sterilizált üvegekbe, zárd le, és hagyd teljesen kihűlni.
Az üvegeket és a fedőket forró vízben vagy sütőben sterilizáld. A lekvárt teljesen töltsd tele az üvegekbe, majd zárd le szorosan. Fordítsd fejre az üvegeket 5-10 percre, hogy légmentesen zárjanak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.