Hagyományos barackos gombóc recept – Puha tésztában édes sárgabarack töltelékkel.

Barackos gombóc

A Barackos gombóc egy igazi magyar desszert, amely a szaftos barackot és a lágy, finom tésztát ötvözi. A gombócokat friss barackkal töltik meg, és a forró vízben főzve készülnek. A sült gombócokat végül egy kis cukorral és zsemlemorzsával megszórják, ami egy igazán finom, édes ételt eredményez. A barackos gombócot gyakran kínálják vasárnapi ebédekhez, de remek desszert lehet akár egy hétköznapi étkezés végén is. A gyümölcs és a tészta kombinációja minden falatot egy különleges élménnyé tesz.

Ez a tradicionális étel a magyar konyha egyik kedvelt édessége, amely mindig jól esik, és képes bárkit mosolygós hangulatba hozni.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Burgonya
200 g Liszt
1 db Tojás
1 tk Info
10 db Friss sárgabarack
100 g Zsemlemorzsa
50 g Vaj
50 g Cukor
1 tk Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát megfőzzük, majd összetörjük és hagyjuk kihűlni.

    A burgonyát héjában főzzük meg, mert úgy kevésbé szívja meg magát vízzel. A kihűlt burgonyát krumplinyomóval törjük össze.

    2

    Hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a sót a burgonyához, és tésztát gyúrunk belőle.

    A tésztát gyorsan gyúrjuk össze, mert minél többet gyúrjuk, annál ragacsosabb lesz. Ha ragad, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.

    3

    A tésztát kinyújtjuk, majd kisebb darabokra vágjuk.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, hogy ne ragadjon.

    4

    A sárgabarackokat kimagozzuk, és minden darabot a tésztadarabok közepébe helyezünk, majd gombócot formázunk belőlük.

    A barackokat alaposan csepegtessük le, mielőtt a tésztába tesszük, hogy a gombócok ne ázzanak el. A barackok helyett más gyümölcsöt is használhatunk, például szilvát vagy epret.

    5

    Forrásban lévő sós vízben kb. 10 percig főzzük a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.

    A gombócokat óvatosan tegyük a forrásban lévő vízbe, hogy ne sérüljenek meg. A gombócok akkor vannak kész, ha feljönnek a víz tetejére.

    6

    Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és aranybarnára pirítjuk.

    A zsemlemorzsát közepes lángon pirítsuk, hogy ne égjen meg.

    7

    A megfőtt gombócokat a pirított zsemlemorzsába forgatjuk, majd cukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.

    A gombócokat óvatosan forgassuk a zsemlemorzsába, hogy ne törjenek össze. A cukor és fahéj helyett porcukorral is megszórhatjuk.