Bárány gyros pita friss tzatzikivel

Bárány Gyros Pita

A bárány gyros az egyik leghagyományosabb görög street food, amely a Közel-Keleten és a Balkánon egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Az eredeti gyros bárányhússal készült, és ez a verzió hű marad a hagyományokhoz. A fűszeres, szaftos bárány és a friss tzatziki tökéletes kombinációt alkot, míg a ropogós pita teszi az ételt igazán élvezetessé. Ez az étel nemcsak finom, de gyorsan elkészíthető, így tökéletes egy hétköznapi vacsorára vagy baráti összejövetelre is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Bárányhús (lapocka vagy comb)
4 db Pita kenyér
150 g Görög joghurt
1 db Uborka
2 db Paradicsom
1 db Piros hagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Olívaolaj
20 ml Citromlé
1 tk. Fűszerkeverék (oregánó, kakukkfű, római kömény, pirospaprika)
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csokor Kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd fel a bárányhúst vékony csíkokra, majd keverd össze olívaolajjal, citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. Hagyd pácolódni legalább 1 órán át.

    A húst vékonyan szeld, hogy gyorsan és egyenletesen átsüljön. Ha van időd, hagyd a húst akár egy éjszakán át pácolódni a hűtőben, így még ízletesebb lesz.

    2

    Egy serpenyőben közepes lángon süsd meg a báránycsíkokat 8-10 perc alatt, amíg minden oldaluk aranybarnára pirul és teljesen átfőnek.

    Ne tedd túl a serpenyőt hússal, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Inkább több adagban süsd meg.

    3

    Közben készítsd el a tzatziki szószt: reszeld le az uborkát, nyomkodd ki a levét, majd keverd össze a görög joghurttal, apróra vágott fokhagymával, kaporral, sóval és borssal.

    Fontos, hogy az uborkából alaposan kinyomkodd a vizet, különben a szósz túl híg lesz. Ehhez használhatsz egy tiszta konyharuhát vagy papírtörlőt.

    4

    Szeleteld fel a paradicsomot és a piros hagymát vékony karikákra.

    A piros hagymát érdemes szeletelés után hideg vízbe áztatni pár percre, hogy enyhébb legyen az íze.

    5

    Melegítsd fel a pita kenyeret egy serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogós legyen.

    A pita kenyeret ne melegítsd túl, mert akkor kiszárad és törik. Csak addig melegítsd, amíg puha és hajlékony lesz.

    6

    A meleg pitákba helyezd a sült bárányhúst, majd tedd rá a friss paradicsomot, a hagymát és kanalazz rá bőségesen a tzatzikiből.

    A pitát ne töltsd túl, különben nehéz lesz összehajtani és enni.

    7

    Hajtsd össze a pitát, és azonnal tálald, opcionálisan olívaolajjal megcsorgatva.

    A pitát érdemes papírba csomagolni, hogy könnyebb legyen kézben tartani és ne folyjon ki a szósz.