Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Fontos, hogy a száraz hozzávalókat alaposan elkeverd, mielőtt a nedveseket hozzáadod.
Add hozzá a meleg tejet, a tojást és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.
A tej ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek.
Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
A vajat ne öntsd egyszerre a tésztához, mert nehezebben fog összeállni.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát tedd meleg, huzatmentes helyre. A sütőt is bemelegítheted alacsony hőfokon, majd kikapcsolhatod, és betedd a tésztát kelni.
Közben készítsd elő a tölteléket: keverd össze az aprított füstölt sertéshúst a barbecue szósszal és a reszelt sajttal.
A töltelékhez használhatsz másféle húst is, például csirkét vagy marhát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a töltelék kifolyhat sütés közben.
A tésztakorongok közepére tegyél egy kis kanál barbecue-s húsos tölteléket, majd helyezz rá egy másik tésztakorongot és nyomkodd össze a széleit.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, egy kenyérkockával is ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét. Ha a kenyérkocka 30 másodperc alatt aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Süsd a töltött fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradhatnak.
A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok nem lesznek túl zsírosak.
Tálald frissen, esetleg extra barbecue szósszal megkenve a tetejét, hogy még ízletesebb legyen!
A fánkokat frissen a legfinomabbak, de ha marad, légmentesen záródó edényben tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.