Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, tejszínt, cukrot, sót és vaníliakivonatot. Lassú tűzön melegítsd fel, de ne forrald fel.
Fontos, hogy ne forrald fel a tejet, mert akkor a fagylalt nem lesz olyan krémes.
Közben egy külön tálban verd fel a tojássárgákat. Folyamatos keverés mellett lassan adj hozzá egy merőkanál meleg tejes keveréket, hogy a tojások hőmérséklete fokozatosan emelkedjen.
Ez a hőkiegyenlítés, ami megakadályozza, hogy a tojások rántotta állagúak legyenek. Ne hagyd ki!
Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, majd alacsony lángon keverd folyamatosan, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát. Ez körülbelül 5-7 percig tart.
Legyél türelmes és keverd folyamatosan, különben a krém leéghet az aljára. A kanálpróba segít eldönteni, mikor van kész: ha a kanál hátán egyenletesen megmarad a krém, akkor jó.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, majd keverd hozzá a mandula kivonatot és a finomra őrölt pisztáciát. Ha szeretnéd, adj hozzá egy csepp zöld ételszínezéket az autentikus kinézet érdekében. Hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, mielőtt legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) a hűtőbe teszed.
A pisztáciát érdemes felhasználás előtt megpirítani, hogy intenzívebb legyen az íze. A hűtési idő elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez.
A lehűtött krémet öntsd egy fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el a fagylaltot.
Ha nincs fagylaltgéped, fagyaszd a krémet egy tálban, és 30 percenként keverd át, amíg el nem éri a kívánt állagot. Ez több időt vesz igénybe, de működik.
Amikor a fagylalt már majdnem kész, keverd hozzá a durvára vágott mandulát, hogy ropogós textúrát kapjon.
A mandulát érdemes előpirítani, hogy ropogósabb legyen és intenzívebb ízt kapjon.
Öntsd a fagylaltot egy légmentesen zárható edénybe, és tedd a fagyasztóba legalább 2 órára, hogy megfelelő állagot kapjon.
A légmentesen zárható edény megakadályozza a fagylalt jegesedését.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.