A barackokat hámozd meg, magozd ki, majd pürésítsd egy botmixerrel vagy turmixgéppel, amíg sima állagú nem lesz.
A barackokat könnyebben meghámozhatod, ha pár másodpercre forró vízbe mártod őket.
Egy közepes lábosba öntsd a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a cukrot és a bazsalikomleveleket. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, de ne forrald fel!
Fontos, hogy ne forrald fel a tejet, mert akkor a fagylalt nem lesz olyan krémes.
Vedd le a tűzről, és hagyd állni 10 percig, hogy a bazsalikom aromája kioldódjon. Ezután szűrd le a keveréket, és távolítsd el a bazsalikomleveleket.
Minél tovább áztatod a bazsalikomot, annál intenzívebb lesz az íze. Kóstold meg, és ha szeretnéd, tovább is áztathatod.
Egy másik tálban keverd össze a tojássárgáját habverővel, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
A tojássárgáját érdemes egy csipet sóval felverni, hogy könnyebben habosodjon.
A meleg tejes keverékből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz.
Ez a hőkiegyenlítés, ami megakadályozza, hogy a tojások rántotta állagúak legyenek. Ne hagyd ki!
A hőkiegyenlített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, majd alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
Legyél türelmes és keverd folyamatosan, különben a krém leéghet az aljára. A kanálpróba segít eldönteni, mikor van kész: ha a kanál hátán egyenletesen megmarad a krém, akkor jó.
Vedd le a tűzről, majd keverd bele a vaníliakivonatot, a citromlevet és a barackpürét. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára.
A citromlé segít megőrizni a barack élénk színét.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával.
A fagylaltgéppel sokkal krémesebb fagylaltot kapsz, de a kézi módszer is működik, csak több türelmet igényel.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted friss bazsalikomlevelekkel és barackszeletekkel.
A fagylaltot érdemes egy kicsit előbb kivenni a fagyasztóból, hogy ne legyen túl kemény.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.