Bazsalikomos cukkinikrémleves tálalva

Bazsalikomos cukkinikrémleves

A bazsalikomos cukkinikrémleves a mediterrán konyha frissességét hozza el a magyar asztalokra. A cukkini könnyű, alacsony kalóriatartalmú zöldség, mely remekül pürésíthető, így ideális alapanyag krémlevesekhez. A friss bazsalikom pikáns, mégis lágy aromát ad a levesnek, amit a tejszín krémessé, selymessé varázsol. Ez a recept ideális választás lehet könnyű nyári ebédekhez, de hűvösebb napokon is melegítő finomságként szolgálhat. Ha különlegessé szeretnéd tenni, reszelt parmezánnal is megszórhatod a tetejét, bár az már nem vegán változat. Tipp: ha még intenzívebb bazsalikomízt szeretnél, a leveleket előzetesen kevés olívaolajjal is pürésítheted.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
210 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Cukkini
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 db Friss bazsalikomlevél
1 l Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A cukkinit mosd meg alaposan, majd szeleteld fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, aprítsd fel. A bazsalikomleveleket mosd meg, majd tedd félre a díszítéshez és főzéshez is.

    A cukkininek nem kell meghámozni a héját, ha zsenge. Így több vitamint és rostot tartalmaz a leves. A bazsalikomleveleket csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg, hogy ne hervadjanak meg.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt.

    Az olívaolaj helyett használhatsz vajat is a gazdagabb íz érdekében. Fontos, hogy a vöröshagyma ne barnuljon meg, csak üvegesedjen.

    3

    Add hozzá az apróra vágott fokhagymát is, és pirítsd még 1 percig, ügyelve, hogy ne égjen meg.

    A fokhagyma nagyon hamar megég, ezért csak röviden pirítsd. Az égett fokhagyma keserű ízt ad a levesnek.

    4

    Tedd hozzá a feldarabolt cukkinit, és kevergetve pirítsd 5 percig, hogy enyhén megpuhuljon, és jobban átvegye a fűszerek ízét.

    A pirítás segít kiemelni a cukkini édes ízét. Ne sózd meg a cukkinit a pirítás alatt, mert akkor levet enged, és nem pirul meg rendesen.

    5

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Ha felforrt, csökkentsd a lángot, és főzd 15-20 percig, amíg a cukkini teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapléd, használhatsz vizet is, de a zöldségalaplé sokkal ízletesebbé teszi a levest. A leves sűrűségét az alaplé mennyiségével szabályozhatod.

    6

    Ha a cukkini megfőtt, add hozzá a friss bazsalikomlevelek nagy részét (néhányat hagyj a díszítéshez), majd botmixerrel pürésítsd teljesen simára.

    A bazsalikom hozzáadásával a leves friss, aromás ízt kap. A botmixer helyett használhatsz turmixgépet is, de óvatosan, mert a forró leves fröcskölhet.

    7

    Öntsd hozzá a tejszínt, és ízesítsd sóval és borssal. Keverd alaposan össze, és melegítsd 1-2 percig, de ne forrald újra.

    A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is, ha vegán változatot szeretnél. A leves ízét tovább fokozhatod egy kevés citromlével.

    8

    Tálaláskor díszítsd a levest egy-egy friss bazsalikomlevéllel és kevés tejszíncsíkkal – ez látványban és ízben is fokozza az élményt.

    A leveshez kínálhatsz pirított kenyérkockákat vagy grissinit is. Reszelt parmezán sajttal is megszórhatod.