Bazsalikomos rizs tálalva

Bazsalikomos rizs

A bazsalikomos rizs egy friss és aromás mediterrán fogás, amely egyszerűsége ellenére lenyűgöző ízvilágot kínál. A frissen vágott bazsalikom illata tökéletesen harmonizál a fokhagymás rizs lágy textúrájával, míg a citromlé enyhe savassága kiemeli az ízeket. Képzeld el, ahogy a forró serpenyőben piruló fokhagyma illata keveredik a bazsalikom frissességével, miközben a rizs puhán és illatosan párolódik. Ez a recept nemcsak gyorsan elkészíthető, hanem tökéletes kiegészítője lehet grillezett húsoknak, halaknak, vagy akár egy egyszerű vegetáriánus fogásként is tálalható.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
600 ml Víz
20 ml Olívaolaj
15 g Friss bazsalikomlevél
2 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
30 g Parmezán sajt (opcionális)
10 ml Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít, hogy a szemek pergősek maradjanak.

    A mosás eltávolítja a felesleges keményítőt, ami a ragacsosságért felelős.

    2

    Forrald fel a vizet, majd add hozzá a rizst, és főzd közepes lángon 12-15 percig, amíg az összes folyadékot felszívja.

    Ha a rizs nem szívta fel az összes vizet a megadott idő alatt, vedd le a fedőt és főzd tovább, amíg teljesen el nem párolog.

    3

    Aprítsd fel a fokhagymát és a friss bazsalikomot. Ha parmezánt is használsz, reszeld le.

    A bazsalikomot csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsd fel, hogy megőrizze az aromáját.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a fokhagymát és pirítsd 1 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad az ételnek. Alacsony lángon pirítsd.

    5

    Öntsd hozzá a kész főtt rizst, és keverd össze a pirított fokhagymával, sózd és borsozd ízlés szerint.

    Óvatosan keverd össze a rizst, hogy ne törd össze a szemeket.

    6

    Add hozzá az apróra vágott friss bazsalikomot és a citromlevet, majd óvatosan keverd össze.

    A citromlé kiemeli a bazsalikom ízét és frissességet kölcsönöz az ételnek.

    7

    Ha parmezánt is használsz, szórd meg a tetejét tálalás előtt.

    A parmezán helyett más kemény sajtot is használhatsz, például grana padanót.

    8

    Tálald melegen köretként vagy önálló fogásként.

    Friss bazsalikommal díszítheted tálalás előtt a még intenzívebb ízélményért.