Bazsalikomos zöldséges krémleves tálalva

Bazsalikomos zöldséges krémleves

A zöldségkrémlevesek népszerűsége a modern táplálkozásban folyamatosan nő, hiszen nemcsak finomak, de rendkívül táplálóak is. A friss bazsalikommal megbolondított változat különösen kedvelt azok körében, akik szeretik az illatos, mediterrán ízvilágot. A francia és olasz konyha inspirációjára készült recept harmonikusan ötvözi a magyar alapanyagokat a nemzetközi ízekkel. A selymes, tejszínes állag és a friss zöldségek kombinációja ideális választás lehet ebédre vagy vacsorára egyaránt. Tipp: reszelhetsz rá parmezánt vagy kínálhatod egy kevés olívaolajjal meglocsolva a tálalás végén.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Sárgarépa
100 g Zeller
200 g Burgonya
100 g Zöldborsó
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss bazsalikom
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldségeket hámozd meg és kockázd fel: a sárgarépát, zellert, burgonyát. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd finomra. A bazsalikomot frissen vágd apróra.

    A zöldségeket nagyjából egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat. Dinszteld rajta a vöröshagymát 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.

    3

    Add hozzá a feldarabolt zöldségeket és a zöldborsót, keverd össze, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, majd főzd kb. 20 percig, amíg minden megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de ebben az esetben adj hozzá egy zöldségleveskockát a gazdagabb ízért.

    4

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha extra selymes állagot szeretnél, szűrd át finom szűrőn.

    A pürésítésnél figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.

    5

    Add hozzá a tejszínt, az aprított friss bazsalikomot, sót és borsot, majd melegítsd össze, de ne forrald fel.

    A tejszíntől a leves krémesebb lesz. Ha laktózmentes verziót szeretnél, használj növényi tejszínt.

    6

    Tálaláskor díszítsd kevés tejszínnel és aprított bazsalikommal. Tipp: friss pirított magvakkal vagy reszelt parmezánnal különlegesebb élményt adhatsz neki.

    A leves mellé kínálhatsz pirítóst vagy friss kenyeret is.