BBQ grillezett füstölt fűszeres ketchup tálalva

BBQ grillezett füstölt fűszeres ketchup

A házi készítésű ketchup nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is, mint a bolti változatok. A grillezett paradicsom mélyebb, füstösebb ízt ad az alapnak, míg a füstölt paprika és a chili pikáns karaktert kölcsönöz neki. Ez a BBQ stílusú ketchup tökéletes választás hamburgerekhez, sült krumplihoz vagy akár grillezett húsokhoz is. A recept ötvözi a klasszikus paradicsomszósz hagyományait a modern BBQ világ ízvilágával, így egy igazán különleges és sokoldalú szósz született belőle.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
800 g Paradicsom
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Barnacukor
4 ek. Almaecet
2 tk. Füstölt paprika
1 tk. Chili pehely
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Szójaszósz
3 ek. BBQ szósz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat vágjuk ketté, a hagymát negyedeljük, a fokhagymát hagyjuk egészben. Helyezzük őket egy grillrácsra, és közepes lángon grillezzük 10-15 percig, amíg enyhén megpuhulnak és kissé füstös ízt kapnak.

    Ha nincs grill, serpenyőben is megpiríthatod a zöldségeket, de a füstös íz kevésbé lesz intenzív.

    2

    Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a grillezett paradicsomot, hagymát és fokhagymát. Pirítsuk további 5 percig, hogy az ízek intenzívebbé váljanak.

    A pirítás segít kihozni a zöldségekben rejlő ízeket, és mélyebb, gazdagabb ízt ad a ketchupnak.

    3

    Adjuk hozzá a barnacukrot, almaecetet, füstölt paprikát, chilit, sót és borsot. Keverjük jól össze, és főzzük 15 percig közepes lángon, amíg a paradicsomok teljesen szétfőnek.

    A füstölt paprika intenzív ízt ad, ezért óvatosan adagold. Ha nem szereted a csípőset, a chilit hagyd ki.

    4

    Öntsük hozzá a szójaszószt és a BBQ szószt, majd főzzük további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szójaszósz umami ízt ad a ketchupnak, a BBQ szósz pedig a jellegzetes édes-füstös aromát.

    5

    A keveréket hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsük teljesen simára.

    A forró keveréket óvatosan pürésítsd, mert a gőz nyomást gyakorolhat a turmixgépre vagy a botmixer fejére.

    6

    Szűrjük át egy finom szitán, hogy a ketchup még selymesebb állagú legyen.

    A szitán átszűrés eltávolítja a magokat és a héjakat, így a ketchup simább és kellemesebb lesz.

    7

    Hagyjuk teljesen kihűlni, majd töltsük sterilizált üvegbe. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.

    A sterilizált üveg biztosítja, hogy a ketchup hosszabb ideig elálljon. Az üveget forró vízben vagy sütőben sterilizálhatod.