Vágd fel a szikkadt kifliket vagy kalácsot 2-3 cm vastag szeletekre, hogy a grillen könnyen átsüljenek.
A szikkadt kifli/kalács azért jobb, mert jobban magába szívja a tejes keveréket anélkül, hogy szétesne. Ha friss pékárut használsz, hagyd egy kicsit száradni.
Egy tálban keverd össze a tejet, a tojásokat, a vanília kivonatot és egy csipet fahéjat, majd habverővel dolgozd össze.
A keverékbe tehetsz egy kis cukrot is, ha édesebben szereted. A fahéj elhagyható, vagy más fűszerekkel (pl. szerecsendió) helyettesíthető.
Mártsd bele a kifliket vagy kalács szeleteket a keverékbe, majd hagyd állni 1-2 percig, hogy jól magukba szívják az ízeket.
Ne áztasd túl a szeleteket, mert széteshetnek a grillen. Ha nagyon száraz a pékáru, kicsit tovább áztathatod.
Forrósítsd fel a grillt közepes hőfokon, majd kend meg a rácsot egy kevés olvasztott vajjal, hogy a guba ne ragadjon le.
A vaj helyett használhatsz olajat is, de a vaj finomabb ízt ad. Győződj meg róla, hogy a rács tiszta, mielőtt megkened.
Helyezd a beáztatott szeleteket a grillre, és süsd oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna és kissé ropogós lesz a külseje.
Figyelj oda, hogy ne égjen meg a guba. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot. A szeleteket óvatosan forgasd meg, hogy ne törjenek el.
Közben egy tálban keverd össze a darált mákot a mézzel vagy porcukorral.
A mákhoz adhatsz egy kis reszelt citromhéjat is, hogy még ízletesebb legyen. Ha mézet használsz, ne forrósítsd fel, csak keverd el a mákkal.
A grillezett guba szeleteket forgasd bele a mákos keverékbe, hogy egyenletesen bevonja őket.
A szeleteket óvatosan forgasd meg a mákban, hogy ne törjenek el. Ha a mák nem tapad eléggé, locsold meg a szeleteket egy kevés olvasztott vajjal vagy mézzel.
Tálalás előtt locsold meg egy kevés extra mézzel vagy szórd meg porcukorral a még intenzívebb édességért.
A gubát tálalhatod vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is. Ha szereted a diós ízt, szórhatsz rá aprított diót is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.