BBQ grillezett mézes-kókuszos piskóta tálalva

BBQ grillezett mézes-kókuszos piskóta

A grillezett piskóta egy izgalmas alternatívája a hagyományos sült verziónak, és a mézes-kókuszos kombináció különleges ízt ad neki. A grillen történő sütés enyhe füstös aromát kölcsönöz a piskótának, miközben a méz karamellizálódik, a kókusz pedig ropogós marad. Ez a desszert tökéletes választás nyári grillezésekhez, családi eseményekhez vagy bármilyen alkalomra, amikor valami könnyed, mégis különleges édességre vágysz. Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni, próbáld ki egy kis pirított kókuszreszelékkel a tetején!

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
100 g Kókuszreszelék
80 g Méz
3 db Tojás
100 g Vaj
150 ml Tej
5 g Sütőpor
10 g Vaníliás cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Olvaszd meg a vajat, majd keverd hozzá a mézet és hagyd hűlni.

    A vajat ne forrósítsd, csak olvaszd meg, hogy a méz ne karamellizálódjon a hő hatására. A keveréket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a többi hozzávalóhoz adnád, különben a tojás megfőhet.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a kókuszreszeléket, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a fahéjat.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon, így a piskóta egyenletesen fog megemelkedni.

    3

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd fokozatosan add hozzá a mézes-vajas keveréket.

    A tojásokat verd habosra, így a piskóta könnyebb és levegősebb lesz. A mézes-vajas keveréket lassan, folyamatos keverés mellett add a tojásokhoz, hogy ne csapódjon ki.

    4

    Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd keverd simára a tésztát, végül add hozzá a tejet, hogy lágyabb állagú legyen.

    A tésztát csak addig keverd, amíg a száraz és nedves hozzávalók össze nem állnak. A túlkeverés hatására a piskóta kemény lehet. A tej mennyiségétől függően lágyíthatod a tésztát a kívánt állagúra.

    5

    Melegítsd elő a grillt közepes hőmérsékletre (kb. 180°C), és készíts elő egy BBQ sütőlapot vagy egy hőálló sütőformát.

    Fontos, hogy a grill hőmérséklete ne legyen túl magas, mert a piskóta könnyen megéghet. Ha nincs BBQ sütőlapod, használhatsz alufóliát is a forma alatt, hogy ne érintkezzen közvetlenül a hővel.

    6

    Öntsd a tésztát egy kisebb sütőformába, és egyenletesen oszlasd el benne.

    A sütőformát érdemes kivajazni és lisztezni, hogy a piskóta könnyen kijöjjön belőle.

    7

    Helyezd a formát a grillre, és süsd fedett állapotban 20-25 percig, amíg a piskóta megszilárdul és aranybarnára sül.

    A sütési idő függ a grill hőmérsékletétől és a forma méretétől. Fontos, hogy fedett állapotban süsd a piskótát, hogy egyenletesen süljön át.

    8

    Ellenőrizd egy fogpiszkálóval: ha tisztán jön ki a tésztából, akkor elkészült.

    A fogpiszkálós teszt a legbiztosabb módja annak, hogy ellenőrizd, átsült-e a piskóta. Szúrd a fogpiszkálót a piskóta közepébe, és ha tisztán jön ki, akkor kész.

    9

    Hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld és tálald, esetleg extra kókuszreszelékkel és egy kis mézzel megcsorgatva.

    A piskótát hagyd a formában hűlni, mielőtt szeleteled, így könnyebben kezelhető lesz. Tálaláskor bátran kísérletezz különböző feltétekkel, például gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy csokoládéöntettel.