BBQ grillezett napraforgómag pogácsa tálalva

BBQ grillezett napraforgómag pogácsa

A grillezett napraforgómag pogácsa egy különleges és ízletes vegetáriánus alternatíva a klasszikus húsos pogácsák helyett. A pirított napraforgómag diós, mély ízt ad az ételnek, míg a zabpehely és a szójaszósz kiválóan összetartja a masszát. A grillen sütés során füstös, enyhén ropogós külsőt kap, amelyet a BBQ szósz tovább fokoz. Ez a recept tökéletes választás nyári grillezésekhez, vegetáriánus burgerként vagy könnyű vacsoraként. Ha még izgalmasabbá szeretnéd tenni, próbáld ki avokádókrémmel vagy fokhagymás joghurtos mártogatóssal.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
230 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Napraforgómag
50 g Zabpehely
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Füstölt paprika
2 ek. Szójaszósz
0.5 tk. Őrölt kömény
3 ek. BBQ szósz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A napraforgómagot egy száraz serpenyőben pirítsd 2-3 percig, amíg enyhén aranybarnára pirul, majd hagyd kihűlni.

    A pirítás fokozza a napraforgómag ízét. Ügyelj, hogy ne égesd meg, mert keserű lesz!

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben párold meg 1 evőkanál olívaolajon 3-4 percig.

    A hagymát és fokhagymát ne pirítsd, csak párold, hogy édesebb ízt kapj.

    3

    Egy aprítógépben darált össze a pirított napraforgómagot, a zabpelyhet, a párolt hagymát és fokhagymát, majd add hozzá a szójaszószt, a füstölt paprikát, a köményt, a sót és a borsot.

    Ha nincs aprítógéped, késsel is apróra vághatod a hozzávalókat, de az aprítógép egyenletesebb állagot biztosít.

    4

    Önts hozzá 50 ml vizet, majd dolgozd össze a masszát, amíg formálható állagot nem kapsz.

    A víz mennyiségétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb vízre lesz szükséged. A cél, hogy a massza jól formázható legyen, de ne legyen túl lágy.

    5

    Formázz a masszából kis pogácsákat, majd kend meg mindkét oldalukat egy kevés olívaolajjal.

    Az olívaolaj segít, hogy a pogácsák ne ragadjanak a grillrácsra.

    6

    Melegítsd elő a grillt közepesen magas hőfokra, és ha szükséges, kend be egy kis olajjal a grillrácsot.

    A grillrács beolajozása megakadályozza a pogácsák letapadását.

    7

    Helyezd a napraforgómag pogácsákat a grillre, és süsd oldalanként 3-4 percig, amíg enyhén megpirulnak és stabilabbá válnak.

    Ne nyomkodd a pogácsákat a grillen, mert kinyomhatod belőlük a nedvességet.

    8

    A grillezés utolsó 2 percében kend meg mindkét oldalukat BBQ szósszal, majd süsd további 1 percig, hogy karamellizálódjanak.

    A BBQ szósz karamellizálódása édes-füstös ízt ad a pogácsáknak. Vigyázz, hogy a szósz ne égjen meg!

    9

    Melegen tálald friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy zsemlében, mint egy vegetáriánus burger.

    A pogácsát kínálhatod különböző mártogatóssal is, például fokhagymás joghurttal vagy csípős szósszal.