A padlizsánokat alaposan mosd meg, majd vágd fél centiméter vastag szeletekre. Ha szeretnéd elkerülni a kesernyés ízt, szórd meg a szeleteket sóval, és hagyd állni 10 percig, majd papírtörlővel töröld szárazra.
A sózás segít eltávolítani a padlizsánból a felesleges vizet és csökkenti a keserű ízt. Ne hagyd a sóban túl sokáig, mert túlságosan kiszárad.
Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát, a balzsamecetet, a sót és a borsot. Ez lesz a pácoló keverék.
A balzsamecet édes-savanykás ízt ad a padlizsánnak, de helyettesítheted más ecettel vagy citromlével is.
A padlizsánszeleteket tedd egy nagy tálba, és ecsettel kend meg mindkét oldalukat a pácoló keverékkel. Hagyd állni 10 percig, hogy az ízek beszívódjanak.
A pácolás során a padlizsán beszívja az ízeket és puhább lesz. Ha van időd, hagyd a padlizsánt hosszabb ideig pácolódni.
Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőfokra. Ha rácsos grillt használsz, kend be vékonyan olajjal, hogy a padlizsánok ne ragadjanak le.
A grillrács olajozása elengedhetetlen, különben a padlizsán könnyen leragad és szétszakad.
Helyezd a padlizsánszeleteket a grillre, és süsd őket 3-4 percig oldalanként, amíg szép grillcsíkokat kapnak és megpuhulnak, de még kissé ropogósak maradnak.
A sütési idő függ a padlizsán vastagságától és a grill hőmérsékletétől. Ne süsd túl, mert kiszárad.
A grillezés utolsó percében kend meg a padlizsánszeleteket BBQ szósszal egy ecset segítségével, majd süsd még 1 percig, hogy a szósz kissé karamellizálódjon.
A BBQ szósz karamellizálódása édes-füstös ízt ad a padlizsánnak. Vigyázz, hogy a szósz ne égjen meg!
Vedd le a padlizsánokat a grillről, és tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel. Melegen tálald, akár köretként, akár önálló fogásként.
A grillezett padlizsánt meglocsolhatod egy kis balzsamecettel vagy citromlével is a tálalás előtt, hogy még pikánsabb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.