BBQ grillezett paradicsomos babos pite tálalva

BBQ grillezett paradicsomos babos pite

A sós piték mindig népszerűek, hiszen változatosan elkészíthetők, és laktató fogások lehetnek. Ez a BBQ grillezett babos pite egy különleges változat, amelyben a füstös grillaroma, a paradicsom frissessége és a bab krémes állaga találkozik. A BBQ szósz extra mélységet ad az ízvilágnak, míg a füstölt paprika fokozza a grillezett hatást. Tökéletes választás vegetáriánus grillmenükhöz vagy köretként húsételek mellé is kiválóan illik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
125 g Vaj
3 ek. Hideg víz
1 tk.
300 g Paradicsom
250 g Fehérbab (konzerv)
4 ek. BBQ szósz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Olívaolaj
50 g Reszelt sajt (opcionális)
2 ek. Friss bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverjük össze a sóval, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat, amíg morzsás állagú lesz. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk belőle egy korongot, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 30 percre.

    A tészta készítésénél fontos, hogy a vaj nagyon hideg legyen, így lesz a tészta omlós. A vizet is érdemes jéghidegen adni hozzá.

    2

    Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    A hagymát alacsony lángon dinszteljük, hogy ne égjen meg és édesebb legyen.

    3

    Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a fehérbabot, a BBQ szószt, a füstölt paprikát, a sót és a borsot. Keverjük jól össze, és főzzük 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha nincs kéznél füstölt paprika, használhatunk egy kevés folyékony füstöt is az íz fokozására.

    4

    Melegítsük elő a grillt közepes hőmérsékletre. Nyújtsuk ki a pitetésztát, majd helyezzük egy sütőformába vagy egy öntöttvas serpenyőbe.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk, hogy ne ragadjon le. Ha öntöttvas serpenyőt használunk, azzal még inkább fokozhatjuk a füstös ízt.

    5

    Öntsük a paradicsomos-babos tölteléket a tésztára, és ha szeretnénk, szórjuk meg reszelt sajttal a tetejét.

    Érdemes olyan sajtot választani, ami jól olvad, például cheddar vagy mozzarella.

    6

    Helyezzük a pitét a grillre, és süssük 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a töltelék szépen összeáll.

    A grillen való sütésnél figyeljünk arra, hogy a hőmérséklet egyenletes legyen, és a pite ne égjen meg. Ha szükséges, takarjuk le alufóliával.

    7

    Vegyük le a grillről, és hagyjuk kicsit hűlni. Szórjuk meg friss bazsalikommal a tálalás előtt.

    A hűlés során a töltelék jobban összeáll, így könnyebben szeletelhető a pite.

    8

    Szeleteljük fel, és forrón tálaljuk grillezett húsok mellé vagy önálló fogásként.

    A pitét tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.