BBQ grillezett káposzta szezámmaggal

BBQ grillezett szezámmagos pirított káposzta

A grillezett káposzta egyre népszerűbbé válik, mint egészséges és ízletes alternatíva a klasszikus grillköretek helyett. A BBQ szósz karamellizálja a káposztát, miközben a füstös íz és a pirított szezámmag különleges, ropogós textúrát ad neki. Eredetileg az ázsiai konyhák inspirálták ezt a receptet, ahol a szezámmag és a pirított zöldségek gyakran szerepelnek az étlapokon. Az egyik legjobb trükk ennél az ételnél, hogy a káposztát nem szabad túlforgatni – hagyd, hogy egy-egy oldalon jól megpiruljon, így lesz igazán ízletes és karakteres. Ha egy könnyű, de mégis különleges fogásra vágysz, ez a grillezett káposzta biztosan elnyeri a tetszésedet!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Zöld káposzta
30 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
100 ml BBQ szósz
2 ek. Szezámmag
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát vágd negyedekre úgy, hogy a torzsája egyben tartsa a szeleteket. Ez megakadályozza, hogy a levelek szétesjenek grillezés közben.

    Ha a káposzta túl nagy, vághatod hatodokra is, de mindig ügyelj arra, hogy a torzsája egyben tartsa a szeleteket.

    2

    Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, az aprított fokhagymát, a sót és a fekete borsot. Ezzel kend meg a káposztaszeleteket egyenletesen.

    Az olívaolaj helyett használhatsz más növényi olajat is, például napraforgóolajat vagy repceolajat.

    3

    Forrósítsd fel a grillt közepesen magas hőfokra. Helyezd a káposztaszeleteket a grillrácsra, és süsd oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarna grillcsíkok nem jelennek meg rajtuk.

    Ha a káposzta nagyon gyorsan pirul, vedd lejjebb a hőfokot.

    4

    Közben egy kis lábosban melegítsd fel a BBQ szószt a mézzel együtt, hogy kissé besűrűsödjön, és az ízek jobban összeérjenek.

    A méz helyett használhatsz juharszirupot is, ha vegán vagy.

    5

    Amikor a káposzta megsült, kend meg a forró BBQ szósszal, majd szórd meg pirított szezámmaggal a tálalás előtt.

    A szezámmagot a BBQ szósz felkenése után szórd rá, hogy jobban rátapadjon a káposztára.

    6

    Azonnal tálald forrón, akár grillezett húsok vagy más zöldségek mellé köretként, vagy önmagában egy könnyű, ízes fogásként.

    Azonnali tálalás azért fontos, hogy a káposzta ropogós maradjon.