BBQ grillezett zöldségek tálalva

BBQ grillezett zöldségek

A grillezett zöldségek mindig is népszerűek voltak a nyári kerti partik és grillezések során. A BBQ változat különleges, füstös ízt kölcsönöz az egyszerű zöldségeknek, miközben megőrzi azok frissességét és ropogósságát. Az olajos, fűszeres pácolás segít kiemelni a természetes aromákat, míg a BBQ szósz enyhe karamellizálódása további mélységet ad az ízeknek. Ez a recept nemcsak vegetáriánusoknak tökéletes, hanem azoknak is, akik egy könnyed, mégis ízletes grillköretet keresnek húsételek mellé. Kiváló választás bármilyen szabadtéri étkezéshez vagy egy gyors és egészséges vacsorához!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Cukkini
1 db Padlizsán
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Sárga kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
200 g Gomba
3 ek. Olívaolaj
4 ek. BBQ szósz
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss rozmaring
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Moss meg alaposan minden zöldséget, majd töröld szárazra őket. A cukkinit és padlizsánt vágd kb. fél centiméter vastag szeletekre, a paprikákat csíkokra, a hagymát vastagabb karikákra, a gombát pedig hagyd egészben, ha kisebb méretű.

    A zöldségek vastagsága fontos, hogy egyenletesen süljenek meg. A túl vékony szeletek könnyen megégnek, a túl vastagok pedig nem puhulnak át.

    2

    Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot és az aprított rozmaringot. Ez lesz a pácoló keverék.

    A pácba tehetsz egy kevés citromlevet is, hogy még frissebb ízt kapj.

    3

    Tedd a zöldségeket egy nagy tálba, és öntsd rá az elkészített pácot. Jól forgasd össze, hogy minden zöldség egyenletesen bevonódjon az olajos keverékkel. Hagyd állni 10-15 percig.

    A pácolási idő növelésével intenzívebb ízeket érhetsz el. Akár 30 percig is állhatnak a zöldségek a pácban.

    4

    Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőfokra. Ha rácsos grillt használsz, kend be vékonyan olajjal, hogy a zöldségek ne ragadjanak le.

    Használhatsz grill serpenyőt is, így elkerülheted, hogy a kisebb zöldségdarabok a rácsok közé essenek.

    5

    Helyezd a zöldségeket a grillre, és süsd őket 3-5 percig oldalanként, amíg szép grillcsíkokat kapnak, és kissé megpuhulnak, de még ropogósak maradnak.

    A zöldségeket ne zsúfold össze a grillen, mert akkor nem pirulnak, hanem párolódnak. Ha sok zöldséged van, süsd őket adagokban.

    6

    A grillezés utolsó percében kend meg a zöldségeket BBQ szósszal egy ecset segítségével, majd süsd még 1 percig, hogy a szósz kissé karamellizálódjon.

    Vigyázz, hogy a BBQ szósz ne égjen meg. Ha túl hamar kerül rá, akkor könnyen odaéghet, ezért csak a vége felé kend rá.

    7

    Vedd le a zöldségeket a grillről, és tálalás előtt hintsd meg friss rozmaringgal. Melegen tálald, akár köretként, akár önálló fogásként.

    Tálalás előtt locsold meg egy kevés extra szűz olívaolajjal a zöldségeket, hogy még fényesebbek és ízletesebbek legyenek.