Moss meg alaposan minden zöldséget, majd töröld szárazra őket. A cukkinit és padlizsánt vágd kb. fél centiméter vastag szeletekre, a paprikákat csíkokra, a hagymát vastagabb karikákra, a gombát pedig hagyd egészben, ha kisebb méretű.
A zöldségek vastagsága fontos, hogy egyenletesen süljenek meg. A túl vékony szeletek könnyen megégnek, a túl vastagok pedig nem puhulnak át.
Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot és az aprított rozmaringot. Ez lesz a pácoló keverék.
A pácba tehetsz egy kevés citromlevet is, hogy még frissebb ízt kapj.
Tedd a zöldségeket egy nagy tálba, és öntsd rá az elkészített pácot. Jól forgasd össze, hogy minden zöldség egyenletesen bevonódjon az olajos keverékkel. Hagyd állni 10-15 percig.
A pácolási idő növelésével intenzívebb ízeket érhetsz el. Akár 30 percig is állhatnak a zöldségek a pácban.
Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőfokra. Ha rácsos grillt használsz, kend be vékonyan olajjal, hogy a zöldségek ne ragadjanak le.
Használhatsz grill serpenyőt is, így elkerülheted, hogy a kisebb zöldségdarabok a rácsok közé essenek.
Helyezd a zöldségeket a grillre, és süsd őket 3-5 percig oldalanként, amíg szép grillcsíkokat kapnak, és kissé megpuhulnak, de még ropogósak maradnak.
A zöldségeket ne zsúfold össze a grillen, mert akkor nem pirulnak, hanem párolódnak. Ha sok zöldséged van, süsd őket adagokban.
A grillezés utolsó percében kend meg a zöldségeket BBQ szósszal egy ecset segítségével, majd süsd még 1 percig, hogy a szósz kissé karamellizálódjon.
Vigyázz, hogy a BBQ szósz ne égjen meg. Ha túl hamar kerül rá, akkor könnyen odaéghet, ezért csak a vége felé kend rá.
Vedd le a zöldségeket a grillről, és tálalás előtt hintsd meg friss rozmaringgal. Melegen tálald, akár köretként, akár önálló fogásként.
Tálalás előtt locsold meg egy kevés extra szűz olívaolajjal a zöldségeket, hogy még fényesebbek és ízletesebbek legyenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.