BBQ sült bab tálalva

BBQ sült bab

A BBQ sült bab az amerikai barbecue kultúra egyik klasszikus fogása, amelyet hagyományosan húsok mellé tálalnak, de önálló fogásként is megállja a helyét. A füstös, enyhén édes-savanyú ízvilágú babételek népszerűek Észak-Amerikában és Európában is. A barnacukor és a füstölt paprika együttesen kiemeli a bab természetes aromáját, miközben a BBQ szósz gazdag és telt ízt ad neki. Ez a recept nemcsak finom, hanem egyszerűen elkészíthető és tápláló is – tökéletes választás egy grillpartira vagy egy könnyed hétköznapi ebédhez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Vörösbab
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
100 g Paradicsompüré
150 ml Csípős BBQ szósz
2 ek. Barnacukor
1 tk. Füstölt paprika
30 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
100 ml Viz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Ha szárított babot használsz, áztasd be egy éjszakára, majd főzd puhára bő vízben. Ha konzerv babot használsz, öblítsd le és csepegtesd le.

    A szárított babot érdemes sós vízben áztatni, hogy könnyebben megpuhuljon.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat.

    A hagymát és a fokhagymát apróra vágd, hogy egyenletesen oszlanak el az ízek a babban.

    3

    Pirítsd meg a vöröshagymát közepes lángon 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát és pirítsd további 1 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a babnak.

    4

    Keverd hozzá a paradicsompürét, a BBQ szószt, a barnacukrot, a füstölt paprikát, a sót és a fekete borsot. Öntsd hozzá a vizet, majd alaposan keverd össze.

    A paradicsompürét pirítsd le egy kicsit, hogy mélyebb ízt kapjon.

    5

    Add hozzá a főtt vagy lecsepegtetett babot, és keverd el jól, hogy a szósz mindenhol befedje.

    A babot óvatosan keverd, hogy ne törjön össze.

    6

    Főzd közepes lángon 10-15 percig, időnként megkeverve, hogy az ízek jól összeérjenek és a szósz besűrűsödjön.

    Ha a szósz túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.

    7

    Tálald melegen, akár köretként grillezett ételek mellé, vagy egy szelet pirítósra halmozva egy laktató fogásként.

    A tetejére szórhatsz aprított friss koriandert vagy petrezselymet a frissességért.