A birsalmát hámozd meg, távolítsd el a magházát, és vágd kisebb darabokra.
A birsalma kemény gyümölcs, ezért éles késsel dolgozz, és a hámozásnál figyelj, nehogy megvágd magad.
Egy lábosban keverd össze a birsalmát, a cukrot, a mézet, a fahéjat, a szerecsendiót és a citromlevet. Közepes hőfokon főzd kb. 15 percig, amíg a birsalma megpuhul.
Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, ha nagyon sűrűsödne.
Hagyd a birsalmás keveréket kihűlni, majd turmixgépben pürésítsd simára.
A teljes kihűlés fontos, mert a forró püré veszélyes lehet a turmixgépben, illetve a gőz miatt szétfröccsenhet.
Egy másik lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt és a vanília kivonatot. Melegítsd alacsony hőfokon, amíg kissé felmelegszik, de ne forrald fel.
A tejszínt és a tejet ne forrald, mert akkor a fagylalt nem lesz olyan krémes.
Keverd hozzá a birsalmapürét a tej-tejszín keverékhez, majd hagyd teljesen kihűlni.
A kihűlés azért fontos, hogy a fagylaltgépbe kerülve ne melegítse fel a gépet, és egyenletesebben fagyjon meg a fagylalt.
Öntsd a fagylaltalapot egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.
A fagylaltgép használata előtt érdemes a tartályt előhűteni a fagyasztóban, így gyorsabban elkészül a fagylalt.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. Keverd át 30 percenként, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
A lapos edény azért jobb, mert gyorsabban hűl le. A keverés nagyon fontos, hogy ne legyen jeges a fagylalt.
Amikor a fagylalt már kezd szilárdulni, keverd bele a ropogós pitetészta darabokat, majd hagyd teljesen megfagyni (kb. 4-5 óra).
A pitetészta darabokat ne keverd bele túl korán, mert elázhatnak. Csak akkor, amikor már kezd szilárdulni a fagylalt.
Tálalás előtt hagyd egy kicsit felengedni, majd szórd meg extra pitetészta morzsával vagy fahéjjal.
A felengedés segít, hogy könnyebben lehessen kanalazni a fagylaltot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.