Birsalmás pite fagylalt tálalva fahéjjal és ropogós pitetésztával

Birsalmás pite fagylalt

A birsalma az egyik legkülönlegesebb őszi gyümölcs, amelyet gyakran használnak sütemények és kompótok készítéséhez. Gazdag aromája és fűszeres édessége tökéletesen illeszkedik a fahéj és a szerecsendió ízvilágához. A birsalmás pite fagylalt ezt a klasszikus ízkombinációt ötvözi egy hűsítő és krémes desszertben. Ha szereted a házi pitéket, de egy könnyedebb, nyári változatra vágysz, ezt a fagylaltot mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Birsalma
80 g Kristálycukor
50 g Méz
300 ml Tejszín
200 ml Tej
5 ml Vanília kivonat
1 tk. Fahéj
1 csipet Szerecsendió
10 ml Citromlé
50 g Ropogós pitetészta darabok

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A birsalmát hámozd meg, távolítsd el a magházát, és vágd kisebb darabokra.

    A birsalma kemény gyümölcs, ezért éles késsel dolgozz, és a hámozásnál figyelj, nehogy megvágd magad.

    2

    Egy lábosban keverd össze a birsalmát, a cukrot, a mézet, a fahéjat, a szerecsendiót és a citromlevet. Közepes hőfokon főzd kb. 15 percig, amíg a birsalma megpuhul.

    Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, ha nagyon sűrűsödne.

    3

    Hagyd a birsalmás keveréket kihűlni, majd turmixgépben pürésítsd simára.

    A teljes kihűlés fontos, mert a forró püré veszélyes lehet a turmixgépben, illetve a gőz miatt szétfröccsenhet.

    4

    Egy másik lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt és a vanília kivonatot. Melegítsd alacsony hőfokon, amíg kissé felmelegszik, de ne forrald fel.

    A tejszínt és a tejet ne forrald, mert akkor a fagylalt nem lesz olyan krémes.

    5

    Keverd hozzá a birsalmapürét a tej-tejszín keverékhez, majd hagyd teljesen kihűlni.

    A kihűlés azért fontos, hogy a fagylaltgépbe kerülve ne melegítse fel a gépet, és egyenletesebben fagyjon meg a fagylalt.

    6

    Öntsd a fagylaltalapot egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A fagylaltgép használata előtt érdemes a tartályt előhűteni a fagyasztóban, így gyorsabban elkészül a fagylalt.

    7

    Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. Keverd át 30 percenként, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.

    A lapos edény azért jobb, mert gyorsabban hűl le. A keverés nagyon fontos, hogy ne legyen jeges a fagylalt.

    8

    Amikor a fagylalt már kezd szilárdulni, keverd bele a ropogós pitetészta darabokat, majd hagyd teljesen megfagyni (kb. 4-5 óra).

    A pitetészta darabokat ne keverd bele túl korán, mert elázhatnak. Csak akkor, amikor már kezd szilárdulni a fagylalt.

    9

    Tálalás előtt hagyd egy kicsit felengedni, majd szórd meg extra pitetészta morzsával vagy fahéjjal.

    A felengedés segít, hogy könnyebben lehessen kanalazni a fagylaltot.