Bodzás rétes tálalva

Bodzás rétes

A bodzás rétes a magyar konyha egyik igazi különlegessége, amely a bodza virágok enyhén édes, virágos ízét ötvözi a réteslapok ropogós textúrájával. A bodza frissítő íze és a fahéj fűszeres aromája tökéletesen kiegészítik a zsemlemorzsát. A bodzás rétes hagyományosan a magyar asztalon található meg, és különleges alkalmakkor, családi összejöveteleken is gyakran tálalják. Az édesség különösen finom, amikor a bodza friss és lédús, így tökéletes választás a nyári hónapokban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 db Réteslap
10 db Bodza virág
100 g Kristálycukor
50 g Cukrozatlan zsemlemorzsa
1 tk. Fahéj
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A bodza virágokat alaposan mosd meg, majd szedd le a virágokat a szárakról, hogy csak a virágok maradjanak.

    A bodzavirágokat óvatosan mosd meg, hogy ne sérüljenek meg. Fontos, hogy csak a virágokat használd fel, mert a szárak keserűek lehetnek.

    2

    A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    A zsemlemorzsát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. A pirítás során folyamatosan keverd, hogy egyenletesen barnuljon.

    3

    A bodza virágokat keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd hagyd állni 10 percig, hogy a cukor feloldódjon.

    A cukor feloldódása segít a bodzavirágok ízének kibontakozásában.

    4

    A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsd ki. Minden lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórd meg a pirított zsemlemorzsával.

    A réteslapokat óvatosan kezeld, mert könnyen szakadnak. A vaj és a zsemlemorzsa segít megakadályozni, hogy a tészta elázzon a tölteléktől.

    5

    Helyezd el a bodzás tölteléket a réteslapokon, majd óvatosan tekerd fel őket. Az egyes réteseket egy enyhén kivajazott tepsibe helyezd.

    A tölteléket egyenletesen oszlasd el a réteslapokon, de ne tedd túl sok tölteléket, mert akkor a rétes nehezen tekerhető fel.

    6

    A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.

    A tojás helyett használhatsz olvasztott vajat vagy tejet is a rétesek tetejének megkenéséhez.

    7

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    A sütési idő a sütő teljesítményétől függ. Ha a rétes teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A réteseket porcukorral megszórva is tálalhatod. Vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal is kínálhatod.