Boorsok kirgiz sült tészta tálalva

Boorsok

A Boorsok egy hagyományos közép-ázsiai sült tészta, amely különösen népszerű Kirgizisztánban és Kazahsztánban. A tésztát élesztővel kelesztik, majd kisebb kockákra vagy rombuszokra vágják, és forró olajban aranybarnára sütik. Ez a fánkszerű étel különösen fontos a nomád konyhában, mivel könnyen elkészíthető, jól tárolható, és tökéletes kísérője a tea, méz vagy tejtermékek, például kumisz és kefir mellé. Ünnepi alkalmakkor és családi összejöveteleken is gyakran fogyasztják. Ha szereted az egyszerű, de ízletes sült tésztákat, a Boorsok kiváló választás lehet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Cukor
5 g
250 ml Langyos tej
50 g Vaj vagy növényi olaj
1 db Tojás
500 ml Növényi olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt egy kevés langyos tejben oldd fel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.

    Győződj meg róla, hogy a tej langyos, nem forró, különben az élesztő nem fog megfelelően aktiválódni.

    2

    Add hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd bele a tojást és az olvasztott vajat vagy növényi olajat. Gyúrd össze egy rugalmas tésztává.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy rugalmas és könnyen kezelhető legyen.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs meleg helyed, teheted a sütőbe is, alacsony hőfokon.

    4

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd vágd fel kisebb négyzetekre vagy rombusz alakú darabokra.

    A tészta ne legyen túl vékony, különben sütés közben könnyen megég.

    5

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Az olaj hőmérséklete fontos. Ha túl alacsony, a tészta megszívja magát olajjal, ha túl magas, megég.

    6

    Süsd a tésztadarabokat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.

    A tésztadarabokat folyamatosan forgasd, hogy egyenletesen süljenek meg, és ne égjenek meg.

    7

    A megsült Boorsokokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálald.

    Ügyelj arra, hogy a papírtörlőn hagyd teljesen lecsepegni, így kevésbé lesz olajos.