Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl forró, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl forró pedig elpusztítja. A langyos víz a legjobb.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz a focaccia.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben alacsony hőfokon vagy egy radiátor közelében. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért takard le konyharuhával vagy folpackkal.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne sérüljön a szerkezete és ne engedje ki a levegőt.
A tésztára szórd rá a reszelt sajtot és locsold meg fehér borral.
Használj jó minőségű, karakteres ízű sajtot, például parmezánt, grana padanot vagy pecorinot. A bor mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a sajtot. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A szélét alaposan nyomkodd le, hogy a sajt ne folyjon ki sütés közben.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a focacciára, és ha szükséges, vedd ki hamarabb, vagy süsd tovább.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focaccia frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Ha kiszáradt, pirítsd meg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.