BorsĂłs rizs tĂĄlalva

BorsĂłs rizs

A borsĂłs rizs egy klasszikus, egyszerƱ Ă©s Ă­zletes Ă©tel, amelyet gyakran kĂ©szĂ­tenek köretkĂ©nt szaftos hĂșsĂ©telek mellĂ©. A vajas pĂĄrolĂĄs lĂĄgy Ă©s krĂ©mes textĂșrĂĄt ad a rizsnek, mĂ­g a friss zöldborsĂł Ă©des Ă­ze kellemesen feldobja az Ă©telt. KĂ©pzeld el, ahogy a vajon pirĂ­tott hagyma illata keveredik a forrĂł rizsszemekkel, miközben a zöldborsĂł ĂŒde szĂ­ne Ă©s frissessĂ©ge megkoronĂĄzza az Ă©telt. Ez a recept gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s garantĂĄltan mindenki kedvence lesz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Jázmin rizs
⭕ 200 g ZöldborsĂł
⭕ 600 ml Víz
⭕ 30 g Vaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 10 g Friss petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít, hogy a szemek pergƑsek maradjanak.

    A rizst addig mosd, amĂ­g a vĂ­z teljesen tiszta nem lesz, kĂŒlönben a rizs ragacsos lesz.

    2

    A vöröshagymåt aprítsd fel, a fokhagymåt reszeld le vagy vågd nagyon apróra, a petrezselymet vågd finomra.

    A hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt egyforma mĂ©retƱre vĂĄgd, hogy egyenletesen sĂŒljenek.

    3

    Egy közepes mĂ©retƱ lĂĄbosban olvaszd fel a vajat, majd add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄt. PirĂ­tsd ĂŒvegesre 3-4 perc alatt.

    Vigyåzz, hogy a vaj ne égjen meg, mert keserƱ ízt adhat az ételnek. Alacsony-közepes långon pirítsd a hagymåt.

    4

    Add hozzå a fokhagymåt, és pirítsd tovåbbi 1 percig, hogy az ízek kibontakozzanak.

    A fokhagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl sokĂĄig, mert könnyen megĂ©g Ă©s keserƱ lesz.

    5

    SzĂłrd hozzĂĄ a rizst, Ă©s pirĂ­tsd 1-2 percig, hogy kissĂ© ĂŒveges legyen, ez segĂ­t, hogy fƑzĂ©s közben ne tapadjon össze.

    A rizs pirĂ­tĂĄsa segĂ­t, hogy a szemek kemĂ©nyebbek maradjanak Ă©s ne fƑjenek szĂ©t.

    6

    Öntsd hozzĂĄ a vizet, sĂłzd, borsozd, majd keverd el Ă©s forrald fel.

    A vĂ­z mennyisĂ©gĂ©t a rizs fajtĂĄjĂĄhoz igazĂ­tsd. ÁltalĂĄban 1 rĂ©sz rizshez 2 rĂ©sz vĂ­z szĂŒksĂ©ges.

    7

    Amikor a vĂ­z felforrt, fedd le a lĂĄbost, Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon 12-15 percig, amĂ­g a rizs megpuhul.

    Fontos, hogy alacsony lĂĄngon fƑzd a rizst, kĂŒlönben leĂ©ghet. Ne emeld fel a fedƑt fƑzĂ©s közben, hogy a gƑz ne szökjön el.

    8

    A fƑzĂ©s utolsĂł 5 percĂ©ben add hozzĂĄ a zöldborsĂłt, Ă©s Ăłvatosan keverd el, hogy megpuhuljon, de ne fƑjön tĂșl.

    Ha fagyasztott borsĂłt hasznĂĄlsz, ne olvaszd ki elƑre, mert akkor szĂ©tfƑhet.

    9

    Kapcsold le a hƑt, Ă©s hagyd a rizst fedƑ alatt tovĂĄbbi 5 percig pihenni, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a rizs felszĂ­vja a maradĂ©k vizet Ă©s pergƑbb legyen.

    10

    Szórd meg friss petrezselyemmel, majd tålald melegen önålló fogåsként vagy köretként.

    A petrezselymet közvetlenĂŒl tĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd rĂĄ, hogy friss Ă©s ĂŒde maradjon.