Bugirsok közép-ázsiai sült tészta tálalva

Bugirsok

A Bugirsok egy hagyományos közép-ázsiai sült tészta, amelyet főként ünnepi alkalmakkor és családi összejöveteleken fogyasztanak. A nomád kultúrák egyik kedvelt étele, mivel könnyen elkészíthető és jól tárolható. Az élesztős tésztát apró kockákra vagy golyókra formázzák, majd forró olajban aranybarnára sütik. A Bugirsokot gyakran mézzel vagy lekvárral kínálják, de sós változatban is népszerű, például tejtermékekkel vagy sós szószokkal. Ha szereted az egyszerű, de ízletes sült tésztákat, a Bugirsok kiváló választás lehet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Cukor
5 g
250 ml Langyos tej
50 g Vaj vagy növényi olaj
1 db Tojás
500 ml Növényi olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Az élesztőt egy kevés langyos tejben oldd fel, és hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodni kezd.

    Az élesztő felfuttatása nagyon fontos! Ha nem habosodik, akkor nem jó az élesztő és újat kell használni.

    2

    Add hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd keverd bele a tojást és az olvasztott vajat vagy növényi olajat. Gyúrd össze egy rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a meleg sütő, vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd vágd fel kisebb kockákra vagy formázz belőle kis golyókat.

    A kockák vagy golyók legyenek egyforma méretűek, hogy egyenletesen süljenek meg.

    5

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Az olaj ne legyen túl forró, mert a tészta kívül megég, belül pedig nyers marad.

    6

    Süsd a tésztadarabokat aranybarnára, folyamatosan forgatva, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.

    Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, mert az olaj hőmérséklete leesik.

    7

    A megsült Bugirsokokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálald mézzel vagy lekvárral.

    Azonnal forgasd meg a megsült tésztát a papírtörlőn, hogy minél több olajat felszívjon.