Burrata sült gombával tálalva, balzsamecettel meglocsolva, pirított kenyérrel

Burrata sült gombával

A burrata sajt az olasz Puglia régió egyik leghíresebb gasztronómiai kincse: kívülről lágy mozzarella burok, belülről pedig krémes, tejszínes stracciatella. Az utóbbi években nemcsak önállóan, hanem számos kreatív ételben is megjelenik – így például sült zöldségek vagy pirított gombák mellett is. Ez a változat a klasszikus olasz és mediterrán ízvilágot ötvözi egy modern, de könnyen elkészíthető előételben. Ahogy a gomba serceg az olívaolajban, illata betölti a konyhát, és már előre ízelítőt ad az étel karakteréből. A burrata krémes belseje a meleg gombával találkozva enyhén megolvad, így minden falat egyensúlyt teremt a ropogós, meleg, sós és lágy elemek között. A recept sikere a minőségi alapanyagokon múlik – válassz friss burratát, jó minőségű olívaolajat és zamatos barna csiperkét. Ez az étel ideális elegáns vendégváróként, könnyű nyári vacsoraként, de akár előételként egy többfogásos menüsorban is megállja a helyét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Burrata sajt
300 g Barna csiperke gomba
2 db Fokhagyma
1 ek. Friss kakukkfű
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Balzsamecet
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
4 db Pirított kenyérszelet (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombát tisztítsd meg, majd szeleteld fel. A fokhagymát vágd vékony szeletekre, a kakukkfüvet aprítsd fel.

    A gomba tisztításához ne használj vizet – egy konyhai ecsettel vagy papírtörlővel töröld le róla a szennyeződést.

    2

    Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a gombát. Magas lángon pirítsd 6-8 percig, amíg a gomba szépen megpirul és a leve elpárolog.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – ha kell, süsd két részletben, különben a gomba inkább párolódni fog, nem pirulni.

    3

    Add hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd pirítsd még 2 percig. Sózd, borsozd, végül locsold meg balzsamecettel és keverd át.

    A balzsamecet karamellizált karaktert ad a gombának – ne hagyd ki!

    4

    A gombát helyezd el tányéron vagy kisebb tálkákban, majd óvatosan helyezd rá a burrata sajtokat.

    A burratát csak tálaláskor vedd ki a hűtőből, hogy friss és krémes maradjon.

    5

    Tálald frissen pirított kenyérszeletekkel, amit megkenhetsz kevés fokhagymával is. A burratát szétszedve keverd össze a gombával minden falat előtt.

    Kínálhatsz mellé extra balzsamecetet vagy frissen őrölt borsot ízlés szerint.