Caldeirada à pescador, halász stílusban tálalva, friss petrezselyemmel

Caldeirada à pescador (halász stílusban)

A Caldeirada à Pescador egy hagyományos portugál halászleves, amelyet a tengerparti halászok készítenek, hogy megünnepeljék a friss halak bőségét. A recept a portugál konyha egyszerű, mégis ínycsiklandó étele, amely halat, zöldségeket és friss fűszereket ötvöz. Az étel eredete a halász közösségekhez nyúlik vissza, és bár egyszerűen készíthető, az ízei gazdagok és mélyek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Fehér hal (tőkehal, tőkehalfilé vagy más fehér húsú hal)
2 db Piros paprika
3 db Paradicsom
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
4 ek. Olívaolaj
100 ml Fehér bor
3 db Krumpli
2 ek. Friss petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 db Babérlevél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat tisztítsd meg, ha szükséges, és vágd nagyobb darabokra. A zöldségeket, paprikát, paradicsomot, hagymát és fokhagymát vágd fel apróra.

    A halat nem szükséges előfőzni, mivel a pörköltben tökéletesen átfő.

    2

    A krumplit hámozd meg és vágd fel kis kockákra. A krumpli mérete befolyásolja a főzési időt, ezért érdemes egyenlő méretű darabokat vágni.

    A krumplit főzés előtt érdemes sós vízben előfőzni, hogy gyorsabban elkészüljön a pörkölt.

    3

    Egy nagy lábasban vagy pörköltös edényben hevítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát. Pirítsd őket 2-3 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    Ha sűrűbben szeretnéd a pörköltet, akkor a hagymát alaposan pirítsd meg, hogy karamellizálódjon.

    4

    Add hozzá a felvágott paprikát és paradicsomot, és pirítsd őket tovább 5-7 percig, hogy a paradicsom leve kioldódjon, és a zöldségek összefonódjanak.

    A paradicsomot először kicsit letakarhatod, hogy jobban kiadja a levét.

    5

    Öntsd hozzá a fehér bort és a babérlevelet, majd add hozzá a felkockázott krumplit. Önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje az egészet, majd sózd és borsozd.

    A bor friss ízt ad a pörköltnek, de ha nem szeretnél alkoholt, fehérbor helyett használhatsz fehér alaplét is.

    6

    Hagyd, hogy a leves lassan főjön 15-20 percig, amíg a krumpli majdnem megpuhul, és az ízek jól összeérnek.

    A lassú főzés fontos, hogy minden íz jól átjárja a pörköltet.

    7

    Miután a krumpli megpuhult, add hozzá a haldarabokat, és főzd tovább 8-10 percig, amíg a hal teljesen átfő.

    A halat ne főzd túl, mert szét fog esni.

    8

    Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel, és ha szükséges, ízesítsd még egy kis sóval és borssal.