Caldeirada de bacalhau sózott tőkehallal, fűszeres zöldségekkel és petrezselyemmel tálalva

Caldeirada de bacalhau (sózott tőkehallal)

A caldeirada de bacalhau egy tradicionális portugál étel, amelyet a tengerparti régiókban készítenek. A tőkehal, mint a portugál konyha alapanyaga, számos ételben megtalálható, és ebben a levesben különösen finoman érvényesül a fűszerekkel és zöldségekkel. A caldeirada receptje változó, de alapvetően mindig gazdag, sűrű leves, amely a tőkehal szaftos húsával és a zöldségekkel gazdagodik. A babérlevél és petrezselyem frissítő hatást adnak, míg a zöldségek fokozzák az ízek harmóniáját.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 5 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Sózott tőkehal
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 db Piros paprika
1 db Sárga paprika
2 db Paradicsom
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Fűszerpaprika
2 db Babérlevél
600 ml Víz
0.5 tk. Fekete bors
1 csokor Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sózott tőkehalat áztasd be vízbe 6-8 órára, hogy a sótól megszabaduljon. Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, több vízben öblítheted át.

    A tőkehalat az áztatás előtt apró darabokra is vághatod, hogy gyorsabban megszabaduljon a sótól.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát finomra vágd, a paprikákat kockázd fel, a paradicsomokat hámozd meg és aprítsd fel.

    A paprika és paradicsom méretétől függően vágd őket egyenletesre, hogy a főzés során egyformán puhák legyenek.

    3

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, és párold meg benne a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek.

    Ha alacsonyabb hőfokon párolod a hagymát, jobban megőrzi az édes, finom ízét.

    4

    Add hozzá a paprikát, paradicsomot és fűszerpaprikát. Párold őket 5-7 percig, amíg a paradicsomok egy kicsit összeesnek.

    A fűszerpaprikát érdemes alacsony hőmérsékleten pirítani, hogy ne égjen meg és ne legyen keserű.

    5

    Öntsd fel a vízzel, tedd hozzá a babérlevelet, sót és borsot. Hozd forrásig, majd csökkentsd a hőt, és főzd 20-25 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha túl sűrűnek találod a levest, adj hozzá még egy kis vizet, hogy a kívánt állagot elérd.

    6

    A sózott tőkehalat vágd kisebb darabokra, majd add hozzá a leveshez. Főzd tovább 10-15 percig, amíg a hal megpuhul.

    A halat akkor add hozzá, amikor már a zöldségek puhák, így ne főzd túl a tőkehalat.

    7

    Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel és tálald melegen.

    A friss petrezselyem remekül illik az ételhez, frissítő ízt adva neki.