Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. A cukor táplálékot biztosít az élesztőnek.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a működését. A tésztát addig gyúrd, amíg rugalmas és sima nem lesz.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen pihentesd. Ha nincs elég időd, tedd langyos sütőbe (kb. 50°C-ra előmelegítve, majd kikapcsolva).
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor nem lesz elég levegős.
A camembert sajtot vágd kisebb darabokra, és szórd a kinyújtott tésztára. Locsold meg a tetejét mézzel.
A camembert sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztán, és ne spórolj a mézzel, mert az adja a különleges ízt.
A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a camembert sajt darabokat. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A tészta szélét azért kell felhajtani, hogy a sajt ne folyjon ki sütés közben. Az olívaolajtól szép fényes és ropogós lesz a teteje.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a tésztára, és ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A frissen sült focaccia a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Ha kihűlt, tárold légmentesen záródó edényben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.