Caponata articsókával és borsóval tálalva, friss zöldségekkel

Caponata articsókával és borsóval

A caponata egy klasszikus szicíliai étel, amelyet zöldségekből készítenek. A hagyományos változata padlizsánból készül, de számos variációja létezik, például articsókával vagy borsóval. Történeti háttér: A caponata egy tradicionális olasz étel, amely már a 18. század óta része az olasz konyhának, és különösen Szicíliában vált népszerűvé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Padlizsán
3 db Articsóka szív
100 g Zöldborsó
1 db Póréhagyma
3 db Paradicsom
50 g Zöld olajbogyó
2 ek. Vörösbor ecet
1 tk. Cukor
1 tk. Olasz fűszerkeverék
3 ek. Olívaolaj
1 csipet
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 ág Friss bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt hámozd meg, majd vágd kockákra. Sózd meg, és hagyd állni 15-20 percig, hogy kiengedje a keserűséget.

    Ha a padlizsán túl sok vizet enged ki, nyomkodd le egy papírtörlővel, hogy ne legyen túl vizes a kész étel.

    2

    Az articsókát tisztítsd meg, és vágd kisebb darabokra. A póréhagymát vágd fel karikákra, a paradicsomokat pedig apróra kockázd.

    A póréhagymát a fehér részéből használd, mivel az íze intenzívebb, mint a zöld része.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, és kezdd el pirítani a padlizsánkockákat. Pirítsd őket 5-7 percig, amíg aranybarna színt kapnak.

    Ha túl sok olajat használsz, a padlizsán felszívja, és túlságosan zsíros lesz, ezért érdemes inkább kis adagokban sütni.

    4

    A padlizsán után add hozzá a póréhagymát és az articsókát, és párold őket 5-7 percig.

    Ha szeretnéd még inkább kiemelni a fűszereket, a hagymát előtte pirítsd üvegesre.

    5

    Add hozzá a paradicsomot, az olajbogyót, a zöldborsót, a cukrot, a vörösbor ecetet és az olasz fűszerkeveréket. Keverd össze, majd párold további 10 percig.

    Az ecet és a cukor kombinációja adja a caponatának a jellegzetes édes-savanykás ízét.

    6

    Amikor minden hozzávaló jól összeértek és a zöldségek megpuhultak, sózd és borsozd ízlés szerint.

    Ne hagyd, hogy a caponata túl sűrű legyen. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy könnyebb állagot kapj.

    7

    Tálald friss bazsalikommal díszítve.

    A bazsalikom frissessége és illata kiemeli az étel ízét, és szép zöld színt ad a caponatának.