Caponata grillezett zöldségekkel, olívabogyóval és paradicsomos szósszal tálalva

Caponata grillezett zöldségekkel

A caponata egy ikonikus szicíliai étel, amelyet évszázadok óta készítenek a sziget különböző részein változatos formában. A grillezett zöldséges változat modern csavart ad a klasszikus recepthez: a füstös padlizsán, cukkini és paprika karakteresen emelik ki az édes-savanyú paradicsomos alapot. Technikai tanács: ha szabadtéri grillen készíted a zöldségeket, még intenzívebb ízélményt kapsz – ügyelj, hogy ne égjenek meg! Amint a grillről lekerülnek, és a paradicsomszósszal összeérnek, az étel igazi mediterrán varázslattá válik. Képzeld el, ahogy a grillezett paprika sülő aromája keveredik a fokhagymás hagymával és a savanykás olívabogyóval – ez a caponata nemcsak ízében, hanem illatában is megidézi Szicília tengerpartját. Ideális nyári előétel vagy könnyű vegetáriánus vacsora.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Padlizsán
300 g Cukkini
200 g Kaliforniai paprika
150 g Vöröshagyma
300 g Paradicsom
80 g Zöld olívabogyó
30 g Kapribogyó
40 ml Vörösborecet
15 g Cukor
70 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt, cukkinit és kaliforniai paprikát mosd meg, majd vágd hasonló méretű darabokra. Locsold meg kevés olívaolajjal, sózd meg, és hagyd pihenni 10 percig.

    A hasonló méretűre vágott zöldségek egyenletesen sülnek, így minden falat egyformán ízletes lesz.

    2

    Melegítsd elő a grillserpenyőt vagy szabadtéri grillt. A zöldségeket adagonként grillezd meg, míg szép barna csíkosak lesznek.

    Ne mozgasd túl gyakran a zöldségeket – hagyd, hogy jól megpiruljanak, ez adja meg a füstös ízt.

    3

    A paradicsomot forrázd le, húzd le a héját, majd vágd kis kockákra. A vöröshagymát szeleteld vékonyra.

    Használj éles kést a paradicsom hámozásához, így nem veszíted el a gyümölcs húsát.

    4

    Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, pirítsd meg benne a hagymát. Add hozzá a paradicsomot, főzd 10 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    A paradicsomszósz akkor jó, ha sűrű és darabos marad – ne főzd túl pépesre.

    5

    Add hozzá a kapribogyót, olívabogyót, cukrot és ecetet. Főzd további 5 percig, majd sózd, borsozd ízlés szerint.

    Kóstolás után állítsd be az ízek egyensúlyát – a caponata különlegessége az édes-savanyú harmóniában rejlik.

    6

    A grillezett zöldségeket forgasd bele a paradicsomos keverékbe, óvatosan keverd össze, és főzd még 5 percig, hogy összeérjenek az ízek.

    A grillezett zöldségek textúráját akkor őrzöd meg legjobban, ha csak finoman forgatod, nem kevered.

    7

    Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni. Hidegen vagy langyosan tálald, friss kenyérrel vagy pirítóssal.

    Tálalás előtt 1-2 órával készítsd el, így az ízek még jobban összeérnek – hűtve is kitűnő!