Carrot chutney friss sárgarépából, fűszeres és gazdag ízekkel

Carrot chutney

A chutney egy tradicionális indiai étel, amelyet gyakran használják fűszeres és édes ételek mellé. A sárgarépa chutney a nyugati konyhában egyre népszerűbbé vált, köszönhetően az édes-savanyú ízének és a könnyen elérhető alapanyagoknak. A gyömbér és a fűszerek frissítő ízvilágot adnak neki, miközben a cukor és az ecet tökéletes egyensúlyt hoz. A répa használata nemcsak ízletes, hanem tápláló is, így egy egészséges alternatívát kínál a hagyományos szószok helyett.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Répa
100 g Cukor
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss gyömbér
100 ml Fehér ecet
1 tk. Koriander mag
1 tk. Fűszerpaprika
1 tk. Kömény
1 tk.
1 csipet Fekete bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépát hámozd meg és reszeld le finomra.

    Minél finomabbra reszelsz, annál simább lesz a chutney állaga.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát finomra vágd. A gyömbért reszeld le.

    A friss gyömbér édes-savanyú ízt ad a chutney-nak, ezért ne spórolj vele!

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Pirítsd őket 3-5 percig, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek.

    Alacsony lángon piríts, hogy a hagyma ne égjen meg, hanem karamellizálódjon.

    4

    Add hozzá a reszelt répát, majd keverd össze a fűszerekkel: koriander mag, kömény, fűszerpaprika, só, és fekete bors.

    A fűszereket jól keverd el, hogy minden falat gazdagon ízesített legyen.

    5

    Öntsd hozzá a cukrot és az ecetet, és főzd alacsony hőmérsékleten 20-25 percig, amíg a chutney sűrűsödik és a fűszerek összeérnek.

    Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet, hogy könnyebben keverhető legyen.

    6

    Miután a chutney elkészült, hagyd hűlni, majd tálald. Jó választás köretként grillezett húsokhoz, szendvicsekhez vagy sajtok mellé.

    Tálalás előtt érdemes hűtőben tárolni egy pár órát, hogy az ízek jobban összeérjenek.