Mosd meg és hámozd meg a céklát, majd reszeld le nagy lyukú reszelőn. A hagymát aprítsd finomra, a fokhagymát zúzd össze.
A céklát gumikesztyűben reszeld, hogy ne fogja meg a kezed!
Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a reszelt céklát, és párold puhára közepes lángon 10 perc alatt.
A céklát időnként keverd meg, hogy ne égjen le.
Közben egy tálban keverd össze a főtt babot a tejföllel, a tojásokkal és a fűszerekkel. Ízlés szerint sózd és borsozd.
A babot villával kissé összetörheted, hogy krémesebb legyen a massza. Használhatsz konzerv babot is, de alaposan öblítsd le felhasználás előtt.
Egy sütőtál aljára helyezd a céklás keveréket, majd öntsd rá a babos masszát. A tetejét szórd meg reszelt sajttal.
A sajtot bőségesen szórd meg, hogy szép, aranybarna réteg képződjön.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.
Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd a rakottast pár percig pihenni, mielőtt felszeleteled. Tálaláskor friss petrezselyemmel díszítheted.
A pihentetés segít, hogy a rakottas jobban összeálljon és könnyebben szeletelhető legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.