Chak-chak vodkával a tésztában, mézes sziruppal leöntve

Chak-chak vodkával a tésztában

A chak-chak egy tradicionális török édesség, amelyet a Balkán és a Kaukázus régiókban is népszerűen fogyasztanak. Az alapja egy édes, ropogós tészta, amelyet mézes sziruppal és citromlével leöntve tálalnak. A vodka hozzáadása különleges ízt ad a tésztának, és segít abban, hogy a tészták ropogósak maradjanak. A chak-chak készítése egy igazi művészet, és tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy egy egyszerű desszertként.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Liszt
2 db Tojás
100 ml Víz
2 ek. Vodka
50 g Cukor
1 csipet
500 ml Olaj
100 g Méz
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, tojásokat, vizet és vodkát, hogy rugalmas tésztát kapj.

    A vodka segít, hogy a tészta ropogós legyen a sütés után. Ne add hozzá túl sok vizet, a tészta legyen kissé száraz, de gyúrható.

    2

    A tésztát pihentesd 10-15 percig, majd nyújtsd ki egy vékony rétegre.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert a sült chak-chak könnyen eltörhet. Ideális, ha olyan vastag, mint a pizza tésztája.

    3

    Vágd a kinyújtott tésztát kis csíkokra, majd azokat egyenlő nagyságú darabokra vágva kezd el formázni a chak-chakokat.

    A kis darabok nemcsak gyorsan sülnek, hanem könnyen egyenletesen eloszlanak a mézes szirupban is.

    4

    Hevíts olajat egy nagy serpenyőben, majd süsd a chak-chakokat a forró olajban, amíg aranybarnák nem lesznek.

    Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú, ha túl hideg, a tészta felszívja az olajat, ha túl forró, akkor gyorsan megég.

    5

    A megsült tésztákat szűrőkanállal szedd ki, majd tedd egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    A papírtörlő segít, hogy a chak-chakok ne legyenek túl zsírosak.

    6

    A mézet és citromlét egy serpenyőben melegítsd fel, amíg a méz feloldódik, majd öntsd rá a megsült tésztára, és alaposan keverd össze.

    A méz és citrom keveréke egy sűrű szirupot alkot, amely tökéletesen ráragad a tésztákra, így azok finom, édes és ragadósak lesznek.

    7

    Tálald a chak-chakokat egy tálban, és hagyd egy kicsit kihűlni.

    A chak-chak a legfinomabb, ha teljesen kihűlt, így az ízek jobban összeérnek, és a tészta a legjobb állagú.