Autentikus indiai chapati teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztbƑl

Chapati

A chapati az egyik legƑsibb kenyĂ©rfajta, amelyet IndiĂĄban, PakisztĂĄnban Ă©s mĂĄs dĂ©l-ĂĄzsiai orszĂĄgokban naponta fogyasztanak. Ez az egyszerƱ, de Ă­zletes lapos kenyĂ©r tökĂ©letes kiegĂ©szĂ­tƑje a currynek Ă©s mĂĄs fƱszeres Ă©teleknek. A tĂ©sztĂĄja csak lisztbƑl, vĂ­zbƑl Ă©s sĂłbĂłl ĂĄll, mĂ©gis puha Ă©s könnyƱ, a serpenyƑben valĂł sĂŒtĂ©s sorĂĄn pedig gyönyörƱen felfĂșvĂłdik, ami mĂ©g könnyedebbĂ© teszi.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g Teljes kiƑrlĂ©sƱ bĂșzaliszt
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 10 ml Olívaolaj (opcionális)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tålban keverd össze a lisztet és a sót.

    HasznĂĄlj teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztet a tĂĄplĂĄlĂłbb vĂĄltozatĂ©rt.

    2

    Fokozatosan add hozzĂĄ a vizet, Ă©s gyĂșrd össze, amĂ­g lĂĄgy, rugalmas tĂ©sztĂĄt nem kapsz.

    A vizet lassan adagold, hogy ne legyen tĂșl lĂĄgy a tĂ©szta.

    3

    Takard le a tésztåt, és hagyd pihenni 20 percig, hogy könnyebben formåzható legyen.

    A pihentetĂ©s alatt a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł Ă©s kevĂ©sbĂ© fog visszahĂșzĂłdni.

    4

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre, majd formĂĄzz belƑlĂŒk golyĂłkat.

    A golyĂłkat takard le, hogy ne szĂĄradjanak ki.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki mindegyiket vĂ©kony, kör alakĂș lapokkĂĄ (kb. 2 mm vastagsĂĄgĂșra).

    A tĂ©sztĂĄt egyenletesen nyĂșjtsd ki, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen.

    6

    Egy serpenyƑt melegĂ­ts fel közepes lĂĄngon, majd helyezd bele az elsƑ chapati tĂ©sztĂĄt.

    A serpenyƑ legyen elĂ©g forrĂł, de ne tĂșl forrĂł, kĂŒlönben a tĂ©szta megĂ©g.

    7

    SĂŒsd 30 mĂĄsodpercig, majd fordĂ­tsd meg, Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 30 mĂĄsodpercig, amĂ­g barna foltok jelennek meg.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a serpenyƑ hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©tƑl, figyelj, hogy ne Ă©gjen meg.

    8

    IsmĂ©t fordĂ­tsd meg, Ă©s finoman nyomkodd le egy spatulĂĄval, hogy a chapati felfĂșvĂłdjon.

    A spatulåval óvatosan nyomkodd le, hogy ne szakadjon ki a tészta.

    9

    Vedd ki a serpenyƑbƑl, Ă©s takard le egy konyharuhĂĄval, hogy melegen maradjon, amĂ­g az összes elkĂ©szĂŒl.

    A konyharuha segĂ­t, hogy a chapati puha maradjon.

    10

    TĂĄlald azonnal curryvel, dhal-lal vagy mĂĄs kedvenc mĂĄrtogatĂłsoddal.

    A chapati melegen a legfinomabb, Ă©rdemes tĂĄlalĂĄs elƑtt közvetlenĂŒl elkĂ©szĂ­teni.