Chawanmushi mirinnel, gőzölt tojásos étel rák és gomba darabokkal

Chawanmushi mirinnel

A chawanmushi egy hagyományos japán étel, mely a legfinomabb tojásos ételek közé tartozik. Eredetileg a japán tea szertartásokhoz kapcsolódott, de mára széles körben elterjedt, mint egy gyors és könnyen elkészíthető étel. A mirin és szójaszósz hozzáadásával különleges ízharmóniát érhetünk el, amely a dashi alaplé gazdag umamival egészül ki. Ezt az ételt gyakran tálalják különböző zöldségekkel, gombákkal vagy rákokkal, hogy még gazdagabbá váljon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
4 db Tojás
400 ml Dashi alaplé
1 ek. Mirin
1 ek. Szójaszósz
0.5 tk.
50 g Gomba
2 db Rák
1 szál Zöldhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsük el a dashi alaplevet. Ha kész a leves, hagyjuk egy kicsit lehűlni.

    A dashi elkészítéséhez használhatsz por alapú változatot is, de friss alaplé mindig finomabb ízt ad.

    2

    Egy tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a mirint, szójaszószt és a sót. Keverjük alaposan össze.

    Ne verjük túl erősen a tojásokat, hogy ne keletkezzenek légbuborékok, amelyek megzavarhatják a chawanmushi állagát.

    3

    A dashi alaplevet lassan öntsük a tojásos keverékhez, és keverjük át. Szűrjük le egy szitán, hogy eltávolítsuk a felesleges darabokat.

    A szitálás segít abban, hogy a chawanmushi sima és selymes legyen, mentes a nagyobb daraboktól.

    4

    A gombát és a rákokat vágjuk apróbb darabokra. Töltsük őket egy-egy chawanmushi tálba.

    Ha nem találsz friss rákot, használhatsz előfőzött garnélát is.

    5

    Öntsük a tojásos keveréket a tálakba a gombák és rákok fölé. Fedjük le a tálakat alufóliával vagy fedővel.

    A tálak fedése segít abban, hogy a pára ne szökjön el, és a chawanmushi finom, lágy állagú legyen.

    6

    Gőzöljük a tálakat 20-25 percig. A chawanmushinak selymes, de nem folyós állagúnak kell lennie.

    A gőzölés során ügyelj arra, hogy a víz ne érje el a tálakat, mert az rontaná az étel állagát.

    7

    Amikor elkészült, vegyük le a tálakról a fóliát, és tálalás előtt szórjuk meg egy kevés friss zöldhagymával.

    A zöldhagyma frissessége szép kontrasztot ad az ételnek, és remek ízt is biztosít.