Chawanmushi shiitake gombával, gőzölt tojásos puding gombaszeletekkel

Chawanmushi shiitake gombával

A chawanmushi egy klasszikus japán étel, amelyet gyakran fogyasztanak reggelire vagy előételként. Az étel tojásos alapja a gazdag umami ízű shiitake gombával és egyéb hozzávalókkal van dúsítva. Az étel tradicionálisan gőzölve készül, így az állaga sima és pudingszerű, míg a gomba tökéletesen illik az étel ízéhez. A chawanmushi gyorsan elkészíthető és könnyen variálható, így egy igazi ínycsiklandó étkezés, amely minden étkezést különlegessé tesz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Tojás
100 g Shiitake gomba
500 ml Dashi alaplé
1 ek. Soya szósz
1 ek. Mirin
0.5 tk.
0.5 tk. Bors
1 ág Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A shiitake gombát vágd vékony szeletekre, és tedd félre.

    A gomba friss állapotában a legjobb, de a szárított shiitake gomba is tökéletes, ha előre beáztatjuk.

    2

    A tojásokat verjük fel egy tálban, majd szűrjük át egy finom szűrőn, hogy eltávolítsuk a nagyobb darabokat.

    A tojásokat alaposan fel kell verni, hogy sima, légies állagot kapjunk.

    3

    A dashi alaplevet, soya szószt, mirint, sót és borsot keverd össze, és melegítsd fel egy lábasban, de ne forrald fel.

    A dashi alaplé adja meg az étel ízét, így fontos, hogy friss és gazdag legyen.

    4

    Miután a leves felmelegedett, lassan öntsd hozzá a tojásos keveréket, folyamatosan kevergetve.

    Ne öntsd egyszerre a tojást, hanem fokozatosan, hogy ne keletkezzenek légbuborékok.

    5

    A keveréket öntsd szét kis tálkákba (chawanmushi tálkákba), és a tetejére helyezd a shiitake gombaszeleteket.

    A tálkák ne legyenek túl tele, mivel a chawanmushi szép sima, pudingszerű állagot igényel.

    6

    A tálkákat takard le alufóliával, és gőzöld őket közepes lángon 15-20 percig, amíg a tojásos keverék megszilárdul.

    A gőzölés közben ne emeld le a fedelet, mert a gőz eltávozhat, és az étel nem fog megfelelően átsülni.

    7

    A kész chawanmushit friss korianderrel díszítve tálald.

    A koriander friss íze remekül kiegészíti a gomba és a tojás finom, umami ízét.