Chè banánnal, tápiókás vietnámi kókuszdesszert banánkarikákkal tálalva

Chè banánnal

A chè banánnal – vietnámi nevén chè chuối – egy rendkívül népszerű édesség Délkelet-Ázsiában, különösen Vietnámban. A vietnámi „chè” szó gyűjtőfogalom, amely mindenféle édes levesre vagy pudingszerű desszertre utal. A chè chuối különlegessége a kókusztej selymes íze, a tápiókagyöngyök rugalmas állaga és a banán természetes édessége. Hagyományosan ünnepi alkalmakkor és hétköznapi desszertként is fogyasztják. A kókusztej és tápióka használata a vietnámi konyha trópusi jellegét tükrözi, míg a pörkölt földimogyoróval való díszítés izgalmas kontrasztot ad a lágy textúrákhoz. Technikai tipp: a desszert akkor a legjobb, ha a banán kissé puha, de nem esik szét, így megőrzi jellegzetes ízét. A chè remekül hűthető, és nyáron kiválóan frissítő finomság lehet.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Érett banán
100 g Tápiókagyöngy (kicsi)
400 ml Kókusztej
500 ml Víz
60 g Cukor (nádcukor ajánlott)
1 csipet
2 ek. Pörkölt földimogyoró (aprítva, opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tápiókagyöngyöt öblítsd át hideg vízben, majd főzd 10-12 percig forró vízben, amíg áttetszővé válik. Ezután szűrd le és öblítsd le hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze.

    Ne főzd túl a tápiókát – akkor jó, ha áttetsző, de még enyhén rugalmas.

    2

    A banánokat hámozd meg, majd vágd kb. 1 cm vastag karikákra. Egy lábasban keverd össze a kókusztejet, vizet, cukrot és egy csipet sót, majd forrald fel.

    Az érett banán természetes édességet ad, így a cukor mennyiségét ízlés szerint csökkentheted.

    3

    Add hozzá a banánkarikákat a forrásban lévő kókusztejhez, majd főzd közepes lángon 5 percig, míg kissé megpuhulnak, de ne essenek szét.

    Ne keverd túl erősen, különben a banánok szétesnek – óvatosan mozgasd az edényt.

    4

    Végül add hozzá a főtt tápiókát, és keverd össze. Főzd még 2-3 percig, hogy minden íz összeérjen, majd vedd le a tűzről.

    A tápióka gyorsan sűríti a desszertet – figyeld, nehogy túl sűrűvé váljon.

    5

    Melegen vagy hűtve tálald. Szórd meg a tetejét pörkölt, aprított mogyoróval extra textúráért.

    Tálalás előtt hűtőben is pihentetheted – hidegen kiváló frissítő desszert.