Chikki kesudióval, ropogós és édes édesség kesudióval és karamellizált cukorral

Chikki kesudióval

A chikki egy hagyományos indiai édesség, amelyet különböző diófélék és cukor felhasználásával készítenek. Eredetileg a télre készült, hiszen a diók és a cukor gazdag energiával látják el a testet a hideg hónapokban. A kesudiós változata különleges és ínycsiklandó, és ideális választás bármelyik alkalomra, amikor egy gyors, de finom édességet szeretnénk készíteni. A chikki egyszerű, de a gazdag, karamellizált ízvilága mindenkinek örömet okoz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kesudió
150 g Cukor
1 ek. Vaj
50 ml Víz
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kesudiót pirítsuk meg száraz serpenyőben közepes lángon, amíg aranybarna színt nem kap. Ekkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.

    Ne hagyjuk a kesudiót magára, mert könnyen megéghet. Folytassuk kevergetve, amíg szépen megpirul.

    2

    Egy másik serpenyőben öntsük bele a vizet és a cukrot, majd közepes lángon kezdjük el főzni. Keverjük folyamatosan, hogy a cukor feloldódjon.

    A cukrot lassan oldjuk fel, hogy ne legyen kristályos az ételben.

    3

    Amikor a cukros szirup kezd karamellizálódni, adjuk hozzá a vajat és a csipet sót, és jól keverjük össze.

    A vaj segít abban, hogy a chikki finomabb és krémesebb legyen.

    4

    A kész szirupot öntsük rá a pirított kesudióra, és keverjük össze, hogy minden diódarab jól bevonódjon.

    Használjunk fakanalat, hogy ne égessük meg a kezünket, mert a karamell forró lesz.

    5

    A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és simára terítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy megszilárduljon.

    Ha gyorsítani szeretnénk, hűtőbe is tehetjük pár percre, hogy gyorsabban megszilárduljon.

    6

    Miután kihűlt, törjük darabokra és tálaljuk.

    A chikki könnyen eltörik, ha túlságosan kihűlt, ezért ne hagyjuk túl sokáig a tepsiben.